Prihodnjo soboto bo v Gornji Radgoni po enoletnem premoru spet v živo potekal Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Poleg trenutne epidemiološke situacije je po mnenju vodstva še en razlog, da bo letos manj razstavljavcev.

Na že 59. Mednarodno kmetijsko-živilskem sejemu Agra bo letos manj razstavljavcev kot jih je bilo minula leta, v vodstvu Pomurskega sejma so prepričani, da ne samo zaradi epidemije koronavirusa.

Nekateri člani Združenja uvoznikov in proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike Slovenije naj bi nagovarjali druge razstavljavce, naj se sejma ne udeležijo. Vodstvo Pomurskega sejma razmišlja o resnih ukrepih.

Sejem le za tiste s PCT pogojem

Razstavišče Pomurskega sejma v Gornji Radgoni trenutno še sameva, že čez dober teden dni, ga bodo napolnili razstavljavci in obiskovalci, a le tisti, ki bodo izpolnjevali PCT pogoj.

»Na sejem bodo lahko prišli samo tisti, ki bodo to pravilo izpolnjevali, organizirali smo pa tudi možnost tako cepljenja kot testiranja,« razlaga Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma

V združenju prepričani, da še ni pravi čas za sejme

Kljub temu pa so v Združenju uvoznikov in proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike Slovenije prepričani, da še ni pravi čas za organizacijo sejmov, zato se je kar 25 od 28 članov združenja odločilo, da se letošnje Agre ne udeleži.

»Enostavno pri 30 stopinjah Celzija ali pa še več, da bomo mogli razstavljavci z maskami tam streči naše stranke. Bilo je pa tudi rečeno, da če bo nekdo stopil v traktor, da ga bo treba po vsakem razkužiti, potem je to povezano tudi s številom razstavljavcev,« pa pojasnjuje Branko Miler, predsednik Združenja uvoznikov in proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike Slovenije.

So se razstavljavci med sabo dogovarjali?

Predsednik uprave Pomurskega sejma težko razume odločitev članov združenja, in meni, da to ni pravi razlog za odpoved udeležbe.

Po njegovem je v ozadju nekaj drugega. Erjavec članom združenja očita tudi, da so druge razstavljavce pozivali, naj se ne udeležijo letošnje Agre.

V združenju očitke zanikajo in pravijo, da niso vplivali na nikogar.

»Dva ali trije bodo šli, ker mi nobenemu ne postavljamo pogoja, da ne sme, to je prostovoljna odločitev od vsakega. In ne drži, kot je bilo rečeno s sejma, da mi kličemo druge, da naj se ne udeležijo, niti enemu nismo rekli,« še dodaja Miler.

Branko Miler, predsednik Združenja uvoznikov in proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike Slovenije

Vodstvo sejma napoveduje resne ukrepe

Erjavec tem pojasnilom ne verjame in napoveduje resne ukrepe, saj jim je bila povzročena velika škoda.

»Bomo se posvetovali s pravnimi službami, vendar trenutno še ne morem reči kaj natančno. Prav gotovo moramo zbrati vse podatke o teh aktivnostih. Mogoče bodo prišle stvari na dan bolj izrazito v času sejma in potem bomo seveda temu primerno ukrepali,« je jasen Erjavec.

Kljub nesoglasjem med organizatorji in nekaterimi razstavljavci bo sejem Agra svoja vrata odprl prihodnjo soboto in bo trajal vse do četrtka. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice