Slika je simbolična (foto: Umetnostna galerija Maribor).
Letos je potekel mandat več direktorjem mariborskih kulturnih zavodov.

Medtem ko sta direktorja Narodnega doma in Pokrajinskega muzeja Maribor dobila še en mandat, je na čelo Umetnostne galerije Maribor prišla Simona Vidmar Čelik. Novega direktorja čaka tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor.

Simona Vidmar Čelik bo 1. julija za naslednjih pet let zamenjala na položaju direktorico UGM Bredo Kolar Sluga, ki po 15 letih direktorovanja nadaljuje z delom kustosinje. 

»Naslednje petletno obdobje bo za UGM prelomno. Leta 2024 bo svoja vrata odprl Center Rotovž - največja investicija Mestne občine Maribor v kulturo - in Maribor bo prvič dobil moderen, profesionalen in k obiskovalcem usmerjen galerijski prostor,« je v izjavi za medije ob imenovanju povedala nova direktorica.

Novi galerijski prostori bodo po njenih besedah omogočili preskok v doživljanju vizualne umetnosti v mestu ter ponudili priložnost za razširitev vsebin in občinstev.

Za mesto kandidiral tudi novinar 

Na razpis za direktorsko mesto sta sicer prispeli dve vlogi. Poleg Simone Vidmar Čelik je kandidiral še novinar Peter Rak.

Svet zavoda je podprl kandidaturo Simone Vidmar Čelik »zaradi njenih mednarodnih povezav in izkušenj, zaradi vodenja dosedanjih projektov v UGM in razčlenjene vizije razvoja UGM v prihodnje«, prejšnji teden pa jo je potrdil še mariborski mestni svet.

Simona Vidmar Čelik, rojena leta 1971 v Mariboru, je umetnostna zgodovinarka, managerka v kulturi in muzejska svetnica. V UGM je zaposlena kot kustosinja za sodobno umetnost. 

»Smatram, da je razumevanje novih, hibridnih vlog javnih kulturnih ustanov ključ za njihovo upravljanje danes in v prihodnosti,« pravi.

Dva kandidata tudi za vodenje pokrajinskega muzeja

Dve kandidaturi sta bili tudi za vodenje Pokrajinskega muzeja Maribor, poleg dosedanje direktorice Mirjane Koren še od etnologinje Jerneje Ferlež. Svet zavoda je podprl Mirjano Koren, ki je na tem položaju od novembra 2002, in na majski seji ji je mestni svet podelil nov petletni mandat, ki ga bo začela 4. novembra.

Takrat je mestni svet podelil nov mandat tudi direktorju Narodnega doma Maribor Vladimirju Rukavini, ki na tokratnem razpisu ni imel tekmeca. Na tem položaju je od ustanovitve zavoda pred 30 leti, nov mandat bo začel 13. oktobra.

Potem ko je dosedanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana ta teden prevzela položaj ravnateljice Muzeja mesta Zagreb, je mestni svet imenoval dosedanjo pomočnico direktorice Simono Tripkovič za vršilko dolžnosti direktorja Muzeja narodne osvoboditve Maribor za čas do zaključka razpisnega postopka za imenovanje direktorja s polnimi pooblastili oziroma največ za tri mesece.

Osem mesecev na mestu umetniškega direktorja

Pred dnevi je bil objavljen tudi razpis za umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje, a za zaposlitev le za osem mesecev.

Kot so za STA pojasnili v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, gre za uskladitev mandata te funkcije z mandatom direktorja SNG Maribor, kot to velja za ostale umetniške direktorje znotraj tega zavoda.

Zadnjih nekaj mandatov je umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje imenoval minister za kulturo, z lansko spremembo ustanovitvenega akta SNG Maribor pa ga bo znova imenoval direktor SNG Maribor. Aleš Novak, ki mu trenutni mandat poteče 31. decembra, je potrdil, da se je prijavil na razpis.

Pokrajinski arhiv Maribor, katerega ustanovitelj je država, od junija lani vodi Nina Gostenčnik, ki je na tem mestu zamenjala Ivana Frasa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maynard (nepreverjen)

Ali ministrstvo za ..kulturo..kdaj kontrolira ??
Porabo denarja v MKC..??

Kdo kontrolira..dodeljevanje. .porabo sredstev za kulturo na MOM.

Ali pride kakšna ..inšpekcija..iz Ljubljane.

V Mariboru se Delijo sredstva po ključu..
Kdo koga
Pozna....!!!
ali pa
Kdo
Komu
Kam
Leze.

Pozivamo Ministrstvo za Kulturo, da odredi,
Takojšno
Revizijo..
razdeljevanja financ na MB
kulturni njivi.

Starejše novice