Slika je simbolična.
»Uspeli smo znižati položnico,« je sporočil mariborski župan. Cena odpadnega blata bo za končnega odjemalca nižja za okoli 15,8 odstotkov. Kaj to pomeni na mesečni ravni?

Mariborski župan Saša Arsenovič je sporočil, da so v času podražitev, uspeli na mariborski občini znižati položnico za Nigrad. Pocenil se bo prevzem odpadnega blata. 

Mariborski mestni svetniki bodo na ponedeljkovi seji potrjevali elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda. 

Kot je povedal Andraž Mlaker iz Urada za komunalo, promet in prostor, je družba Energetika v letošnjem letu zaradi poteka pogodbe o prevzemu odpadnega blata začela novo javno naročilo. 

Rezultat javnega razpisa je bil zelo neugoden, cena se je namreč iz dosedanjih 169 evrov na tono povišala na 220 evrov na tono, kar je bilo ugotovljeno na javnem odpiranju ponudb razpisa. Po odločitvi župana in izvajalca so razpis preklicali in ponovili.

Nov razpis uspešnejši, cena položnic bo nižja

Na ponovljen razpis sta prispeli dve ponudbi, oba ponudnika sta postavila nižjo ceno storitve, kot je bila do sedaj. Ugodnejši ponudnik je bilo ponovno podjetje Surovina, ki je na razpisu ponudilo ceno 134 evrov na tono prevzetega blata.

»169 evrov za prevzem tone odpadnega blata se znižuje na 134 evrov prevzema po toni,« pojasnjuje Mlaker in nadaljuje: »To pomeni, da bo strošek na položnici, ki bo obremenil končne uporabnike, nižji.«

Ta cena pomeni, da se bo v Mestni občini Maribor in občinah, ki so priključene na centralno čistilno napravo Maribor, znižala tudi cena za končnega odjemalca, in sicer za okoli 15,8 odstotkov trenutne cene.

»To pomeni nekje med 0,8 in enim evrom za vsak tekoči mesec,« pojasnjuje Mlaker. 

»S to pogodbo smo si zagotovili nižje cene, kljub temu da so trenutno v prostoru precejšnje podražitve energentov,« dodaja Mlaker. Javno naročilo je bilo razpisano za štiri leta, večjih povišanj v naslednjih štirih letih na občini ne pričakujejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice