Mariborski mestni svetniki bodo na današnji izredni seji obravnavali predlog mariborskega župana Arsenoviča o ustanovitvi javnega holdinga, v katerega naj bi povezali šest javnih podjetij.

Ta ideja je bila v Mestni občini Maribor sicer aktualna že večkrat, a prejšnjim županom je nikakor ni uspelo uresničiti, poroča STA.

Z ustanovitvijo javnega holdinga, v katerega naj bi združili gospodarske javne službe v občini, Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor, bi po navedbah Saše Arsenoviča ekipe dosegli racionalizacijo in večjo transparentnost poslovanja javnih podjetij.

»Prakse vseh mest, ki imajo gospodarske javne službe združene v holding, so dobre in so se tekom let izkazale za zelo dobre tako z vidika razvoja kot tudi tehničnega znanja in organizacijskih ter ekonomskih prednosti,« izpostavlja vodstvo občine v gradivu za današnjo sejo, v katerem se med drugim opira tudi na rezultate študije, ki jo je izdelala mednarodna družba A.T. Kearney.

Reorganizacija bi potekala postopoma

Reorganizacija naj bi potekala postopoma, zato se prve učinke holdinga z zmanjšanjem stroškov pričakuje v letu 2021, in sicer v obsegu med nekaj manj kot 800.000 in 1,16 milijona evrov letno, še poroča STA.

»Če upoštevamo, da imajo podjetja zdaj skupaj približno milijon evrov dobička, to pomeni podvojitev dobička. Ta denar ni namenjen občini, ampak boljšemu delovanju javnih podjetij, s čimer je povezan boljši servis za ljudi,« je izpostavil Arsenovič.

Ustanovitev Javnega holdinga Maribor in posledično izboljšanje poslovanja javnih podjetij si je mariborski župan zadal za eno ključnih ciljev mandata. Predlog je želel dati na mestni svet že marca, a so vse do današnjega dne usklajevali podrobnosti odloka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice