Tretjo izredno sejo Mestne občine Maribor, na kateri so svetniki razpravljali o predlogu župana Saše Arsenoviča za ustanovitev družbe Mestne nepremičnine, je zaznamovala obstrukcija mestnih svetnikov iz vrst NLS Maribor in Liste Andreja Fištravca.

Iz poslovnih razlogov je bila seja delno zaprta za javnost. Svetniški skupini NLS Maribor in Lista Andreja Fištravca sta obstruirali izredno sejo mestnega sveta z argumentom, da javnost pri razpravi o ustanovitvi družbe Mestne nepremičnine ne bi smela biti izločena. Kasneje se je sicer nekdanji podžupan Saša Pelko iz Liste Andreja Fištravca vrnil na sejo mestnega sveta.

Za zaprtimi vrati je župan predstavil predlog za odkup stavbne pravice za tržnico, ki je trenutno v zasebni lasti, po razpravi pa so prisotni z 22 glasovi za in dvema proti podali soglasje k temu poslu.

Nakup gostilne Pri treh ribnikih ni le 'nakup gostilne', ampak gre za lokacijo strateškega pomena, je na izredni seji večkrat poudaril mariborski župan Saša Arsenovič. Oba posla namerava občina izvesti prek družbe Mestne nepremičnine, katere ustanovitev so svetniške skupine podprle z 21 glasovi za in dvema proti. 

Zelena luč Arsenovičevim idejam

Z rebalansom letošnjega občinskega proračuna so mestni svetniki zagotovili ustanovni kapital za Mestne nepremičnine. Sredstva so med drugim pridobili iz postavk spodbud za razvoj gospodarstva in neizvedene evropske projekte, kar je po besedah Arsenoviča še en dokaz, da posla ne ogrožata nobenega drugega projekta v mestu. 

To pomeni, da je županstvu uspelo z ustanovitvijo novega občinskega podjetja, s katerim nameravajo med drugim izvesti občinski odkup gostilne Pri treh ribnikih v Mestnem parku, ki je v lasti družbe Terme Maribor. Arsenovič si želi, da ta objekt na izjemni lokaciji v Mestnem parku preide v občinsko last, s čimer bi lahko po njegovih besedah bolje izkoristili njen turistični potencial.

Finančne okvirje obeh projektov bodo morali mestni svetniki kasneje še potrditi.

Svetniški skupini NLS Maribor in Lista Andreja Fištravca sta obstruirali izredno sejo mestnega sveta.

Spomnimo. Županstvo namerava prek istega občinskega podjetja odkupiti še stavbno pravico na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu, ki je pred leti prešla v zasebne roke. Medtem ko je zaenkrat občinska le zgornja ploščad tržničnega kompleksa, bi občina po novem prevzela celoten objekt, torej tudi notranje prostore in garažno hišo. S tem bi med drugim rešili problem prodajalcev mlečnih in mesnih izdelkov v pokritem delu tržnice, saj jim je sedanji lastnik odpovedal najemno pogodbo in bi se zato morali do konca tega meseca izseliti.

Za tržnico naj bi občina odštela nekaj več kot 2,5 milijona evrov, za gostilno Pri treh ribnikih pa pol milijona evrov.

Na dnevnem redu so imeli mestni svetniki tudi razpravo o pokrivanju izgube, ki jo je pridelal javni zavod Športni objekti Maribor. Mestni svetniki so potrdili predlog za pokritje tekočega presežka odhodkov nad prihodki za leto 2019 javnemu zavodu Športni objekti Maribor. Gre za znesek od 270.000 do 300.000 evrov.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Sedaj pa delat in pokazat rezultat pri teh projektih

atak (nepreverjen)

vsaj nekaj, da se premakne, ker je žalostno gledat kako propada ta gostilna

Dravski gusar (nepreverjen)

Gostilna je samo en delcek, okoli gostilne se bo lahko razvijal turizem v parku, treh ribnikih, piramidi itd. To je vizionarska poteza, gostilna je pomembna, je pa vse okoli nje bolj ampak iz nje je treba izhajat.

Kritik (nepreverjen)

Župan pozablja svoje obljube Maribor za vse ....ne samo zase !

Jozef11 (nepreverjen)

A mestni park in tržnica nista za vse?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Marjan57 (nepreverjen)

Kaj se ima tu za oglašati Kangler? On je pa res "super" zrihtal tržnico -> nefunkcionalne marele + podarjeno lastništvo. Parka pa se v njegovem mandatu ni niti taknilo in je vidno propadal! Se še spomnite ogabnih lesenih skulptur, direkt iz lovskega doma?

Kaj se imata tu za oglašati Fištravec in Pelko? V vseh letih vladanja nista uredila čisto nič! Niti potk v parku. Tržnica pa je razpadal vsem na očem.

Starejše novice