Mariborski mestni svetniki so danes dali zeleno luč velikopoteznim načrtom javnega podjetja Marprom na Mariborskem Pohorju.

V okviru vlaganj, ocenjenih na 25 milijonov evrov, namerava Marprom obnoviti žičniške naprave, odkupiti sektor Areh ter zgraditi vmesno postajo gondole, akumulacijsko jezero Videc in adrenalinski park na Stolpu.

Načrte, s katerimi želijo v prihodnjih petih letih okrepiti turistično ponudbo na Pohorju, želijo izvesti s pomočjo sredstev SID Banke. Iz njenega razpisa za financiranje naložb za trajnostno rast slovenskega turizma si obetajo nekaj več kot 20 milijonov evrov, torej bi morali sami zagotoviti dobre štiri milijone. 

V ta namen bi vzeli bančno posojilo, zato potrebujejo soglasje mestnega sveta, zaenkrat k programu investicij, kasneje pa bodo iskali soglasje še za posamezne projekte, poroča STA.

V načrti tudi vmesna postaja Pohorske vzpenjače

Omenjena sredstva bodo po napovedih Marproma uporabili predvsem za razvoj žičniške infrastrukture in sistema zasneževanja, avtomatizacijo upravljanja ter zagotovitev zadostnih količin vode za zasneževanje. To je po besedah direktorja Bernarda Majheniča ključno za prihodnji razvoj turizma na Mariborskem Pohorju in posledično tudi v mestu in okolici.

Izgradnja vmesne postaje Pohorske vzpenjače bi jim na primer omogočila izvajanje kolesarske sezone tudi v zimskih mesecih, hkrati pa bi z njo pridobili tudi rezervno progo za svetovni pokal.

Mestni svetniki so to pozdravili, a več jih je znova opozorilo na nujnost priprave celovite strategije razvoja turizma na Mariborskem Pohorju, pri čemer bi sodelovali vsi deležniki. »Naprej je treba zagotoviti, da se sprejme zakon o Pohorju. Hkrati se moramo tudi mi zamisliti in priznati, da imamo prenizke cene. Cene vozovnic za žičnice potrjuje mestni svet in treba se bo postaviti na realna tla, ne pa ravnati le samovšečno,« je po poročanju STA poudaril mestni svetnik SDS Renato Majhenič.

Letna sezona na Mariborskem Pohorju v razcvetu

Majhenič je potrdil, da je letna sezona na Mariborskem Pohorju v razcvetu. Zimsko sezono pa nenazadnje omejujejo vedno višje temperature zaradi podnebnih sprememb. »V štirih letih ste opravili veliko delo in načrti, ki ste jih predstavili danes, kažejo, da imate jasno vizijo tudi za prihodnje,« mu je povedal župan Andrej Fištravec.

Najemanje kredita v Marpromu naj ne bi bremenilo proračuna občine. »Tu ni predvideno poroštvo mestne občine. Odplačeval se bo iz tržnih prihodkov podjetja,« je poudarila vršilka dolžnosti direktorja mestne uprave Mateja Cekić.

Marprom, prvenstveno ustanovljen za upravljanje mestnega avtobusnega prometa, je prevzel upravljanje žičniških naprav in smučišč na Mariborskem Pohorju po stečaju Športnega centra Pohorje. Koncesijo ima za naslednjih 15 let. »Mariborsko Pohorje je bilo na kocki, a nam ga je uspelo rešiti. Zdaj pa je treba zadevo dati v višjo prestavo,« je povzel Saša Pelko iz Liste župana Andreja Fištravca.

Sistem izposoje in souporabe koles bo počakal nov mestni svet

Na seji mestnega sveta je bila na dnevnem redu tudi obravnava dokumentacije za vzpostavitev sistema izposoje in souporabe koles, za kar so na občini prejeli ponudbo zasebnega partnerja. Na predlog SMC so to točko umaknili, saj bo imela finančne posledice za prihodnje občinske proračune, poroča sta. »O tem naj odloči prihodnji mestni svet,« je dejal vodja svetniške skupine SMC Damir Orehovec.

So pa sprejeli investicijske programe za projekte ureditve kolesarskih poti med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, dopolnitev Dravske kolesarske poti skozi mesto in izgradnjo polnilnic za električne avtobuse. Prav tako so potrdili dokumentacijo za izgradnjo nove zdravstvene postaje Tezno ter ureditev pomožnega nogometnega igrišča na stadionu Ljudski vrt.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice