Mariborski mestni svetniki so na današnji seji sprejeli predlog za ustanovitev holdinga javnih podjetij.

Z javnim holdingom naj bi po navedbah ekipe župana Saše Arsenoviča dosegli bolj racionalno in transparentno poslovanje teh podjetij. V razpravi so med drugim pozvali k preprečitvi morebitnih krivic za zaposlene v teh podjetjih, kar je mariborski župan Saša Arsenovič tudi obljubil.

V javni holding bo združenih šest mariborskih podjetij

V javni holding bodo združili Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snago in Pogrebno podjetje Maribor. Danes sprejeti odlok o njegovi ustanovitvi predvideva dvotirni sistem upravljanja, in sicer direktorja in nadzorni svet, ki ga sestavljajo štirje predstavniki občine in dva predstavnika delavcev kapitalsko povezanih družb, poroča STA.

Po prepričanju župana Arsenoviča bo holdinška struktura omogočala večjo obvladljivost sistema gospodarskih javnih služb, lažje izvajanje investicij in skupna javna naročila. Arsenovič je še poudaril, da ob združevanju podjetij niso predvidena odpuščanja delavcev: »Operativno delo posameznih podjetij ostaja v njihovi domeni, na holding se prenašajo samo skupne službe«.

Seja je potekala ob obstrukciji svetniške skupine Liste Franca Kanglerja - NLS, ki ima deset sedežev v 45-članskem mestnem svetu. Kot so tik pred sejo sporočili iz stranke, ocenjujejo, da se bodo z ustanovitvijo holdinga povečali stroški dela, zmanjšal pa se bo nadzor nad javnimi podjetji, saj se bodo ukinili njihovi nadzorni sveti.

»Še posebej pa opozarjamo na nevarnost, ki jo predstavlja ustanovitev holdinga, ki se lahko izkaže kot odložišče za neželene kadre in hkrati nov prostor za politično nastavljene kadre, podpornike in somišljenike,« so navedli.

Mestni svetniki idejo večinsko podprli

Ostali mestni svetniki so idejo holdinga, katerega podrobnosti so usklajevali več mesecev, večinsko podprli. Predstavnik Levice Vladimir Šega je ocenil, da so glede na dosedanje izkušnje upravičeno skeptični, a je odlok po njegovih ocenah eden prvih korakov v smeri boljšega poslovanja javnih podjetij. Podobno je dejal Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj, ki predlaga, da se obenem zagotovi, da se denar od omrežnine, ki ga zdaj pobirajo posamezna podjetja, dejansko začne uporabljati za vlaganja v infrastrukturo, poroča STA.

Miha Recek se je v imenu svetniške skupine prejšnjega župana Andreja Fištravca vprašal, kaj bodo od holdinga imeli občani, vodja svetniške skupine Saša Pelko pa obžaluje, da na to temo ni bilo ‘prave javne razprave’, v katero bi se lahko vključila strokovna javnost in predstavniki zaposlenih. Po novem samostojni svetnik Zvonko Zinrajh je ocenil, da se s potrditvijo predlaganega odloka ponuja možnost, da se »na mnogih področjih, ki jih bo holding zajemal, naredi red«. Alenka Iskra iz Socialnih demokratov je prepričana, da so na vse pomisleke dobili izčrpne odgovore: »Podpiramo pot, ki jo je župan tako smelo zapisal«.

Tik pred glasovanjem je Arsenovič ponovil, da so z ustanovitvijo holdinga »vsi skupaj sprejeli velik izziv, a verjamem, da je to pot k napredku«. Dodal pa je še: »Odlok je samo začetek ene zgodbe. Kot župan čutim odgovornost za vseh tisoč in več zaposlenih v teh podjetjih, ki jim zagotavljam, da se jim ne piše nič slabega, ampak samo dobro. Ne gre pa samo za te ljudi, ampak za vse meščane, ki jim je ta holding pravzaprav namenjen. Razumem, da so spremembe za mnoge naporne, a če ustaljeno stanje ne prinaša optimalnih rezultatov, je treba iti naprej.«

Odlok sprejeli po skrajšanem postopku

Na današnji seji je bila sprva predvidena le prva obravnava odloka o ustanovitvi holdinga, a ker v razpravi ni bilo nobene konkretne pripombe na vsebino odloka, so ga mestni svetniki sprejeli po skrajšanem postopku. So pa na predlog LPR z dopolnilom naročili, da javni holding v roku 60 dni po ustanovitvi sprejme etični kodeks poslovanja, županu pa so naložili, da pripravi predlog odloka o ustanovitvi sveta uporabnikov, ki naj bi varoval pravice in redno preverjal zadovoljstvo uporabnikov javnih služb, poroča STA.

Župan je na to dejal: »Na tem bomo dejansko merili učinke tega, kar smo danes sprejeli«.

Ob koncu seje je napovedal dvig cen in podaljšanje časa plačljivega parkiranja v Mariboru. O tem naj bi mestni svetniki odločali na dopisni seji med počitnicami, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice