Na današnji seji so mariborski mestni svetniki brez razprave po skrajšanem postopku podprli rebalans občinskega proračuna za letošnje leto, ki je visok rekordih 154 milijonov evrov.

Spomnimo, da je bil mariborski proračun zastavljen v višini 136 milijonov evrov, a namesto 4,7 milijona evrov visokega zadolževanja bo mariborska občina letos najela posojila v višini 5,9 milijona evrov.

Več sredstev na račun dohodnine

Vodja finančne službe na mariborski občini in donedavna v. d. direktorice mestne uprave Mateja Cekić je na seji pojasnila, da iz minulega leta prenašajo za okoli 8,9 milijona evrov, davčne prihodke pa povečujejo za 1,2 milijona evrov, piše STA.

Davčne prihodke so po pojasnilu Cekićeve uspeli povečati kljub dejstvu, da so morali za prav takšno vsoto znižati pričakovanja glede prihodkov od dohodnine, potem ko so si občine pri državi izpogajale nižjo povprečnino od tiste, ki so jo načrtovali.

Na račun dohodnine bo mariborska občina tako letos beležila dobrih 56 milijonov evrov, hkrati pa se povečujejo prihodki od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. 

To pa zato, ker si bile odločbe fizičnim osebam lani izdane nekoliko pozneje, zato sta dva obroka padla tudi v letošnje leto.

Zaradi nekoliko višje turistične takse, občinske takse za oglaševaje ter davka na premoženje, si na mariborski občini obetajo še okoli 400.000 evrov. Nedavčni prihodki naj bi bili višji za 1,6 milijona evrov, za približno toliko pa načrtujejo še povečanje kapitalskih prihodkov, še piše STA.

Mariborska občina bo letos odplačala za 5,8 milijona evrov glavnic preteklih posojil, tako da bo neto zadolževanje znašalo okoli 100.000 evrov. Zadolženost občine je sicer ob koncu leta znašala 47,1 milijona evrov, je še pojasnila Cekićeva.

Višje prihodke bodo med drugim porabili tudi  za plače zaposlenih.

Po pisanju STA, pa bo več denarja šlo tudi  za kulturne programe, med drugim za delovanje Trafike in novega vinogradniškega muzeja, postavitev spomenika Josipu Primožiču Tošu, dvigalo v Narodnem domu Maribor in za dela na Čeligijevem stolpu.

Povišali se bodo stroški na področju vzgoje in izobraževanja, tako za plače kot za investicijska vzdrževanja šol in vrtcev. Dodatna sredstva pa bodo namenili tudi pripravi projektnih natečajev za gradnjo garažne hiše, pripravo prometen študije in obnovo zdravstvene postaje na Jezdarski.

Na področju komunale občinska uprava povečuje sredstva za investicijska vzdrževanja in investicije na področju vodovoda, toplovoda in plinovoda, za subvencioniranje avtobusnega prometa, enako pa velja tudi za investicije v ceste.

Cekićeva je še poudarila, da vse investicije, ki so bile dogovorjene, ostajajo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice