Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja ni vprašanje, ali bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj.

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. 

Posvaril je tudi pred širjenjem bolj nalezljive, delta različice novega koronavirusa. Verjame, da si nihče ne želi ponovnega zapiranja družbe.

Glavna grožnja normalni jeseni je delta različica virusa

Delta različica je trenutno glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni, je dejal Poklukar na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal ključne rešitve predloga zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih.

»Na Portugalskem so v 14 dneh prišli iz zelene barve v rdečo. Porast števila pozitivnih na dan je 590-odstoten, v velikem deležu prevladuje delta različica,« je orisal razmere v Evropi.

Po njegovih besedah je edini učinkovit ukrep za obvladovanje epidemije polno cepljenje.

»Zato še enkrat apel vsem, da pristopijo k cepljenju, da bomo jeseni imeli odprte šole, široko odprt turizem in druge dejavnosti,« je pozval.

Vprašanje ni, ali bo četrti val prišel, ampak kdaj

»Z vsemi sredstvi se pripravljamo na četrti val epidemije,« je dejal. Po njegovi oceni namreč ni več vprašanje, če bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj.

Z odzivom na cepljenje pristojni sicer niso zadovoljni, zato so že pred dvema tednoma začeli vzpostavitev mobilnih enot za cepljenje, »s katerim poskušamo priti do vsakega prebivalca«, je spomnil.

Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ta teden tako preusmerjajo mobilne enote na področja, ki so slabše cepljena.

Prejšnji teden so se sestali z Mladinskim svetom Slovenije ter skupaj poskušali najti najboljšo in najbolj varno pot do mladih, da se bodo odločili za cepljenje.

Včeraj pa se je minister sestal tudi z družinskimi zdravniki, »ki imajo dostop do vsakega prebivalca Slovenije in lahko s svojim strokovnim znanjem pomembno nagovorijo slehernega od nas«.

Do sobote prenesenih 21.000 digitalnih potrdil

Pomemben del obvladovanja epidemije pa se je, kot je dejal minister, začel prejšnji teden z zagonom digitalnega covidnega potrdila.

Do sobote je bilo s portala zVem prenesenih 21.000 potrdil. V poštne nabiralnike bodo v prihodnjih dneh potrdilo dobili vsi polno cepljeni, v nekaj dneh pa še cepljeni z enim odmerkom in prebolevniki.

Po informacijah ministra bo v 14 dneh zaživela tudi posebna aplikacija za pametne telefone, ki bo omogočala dostop do zVem in hranjenje potrdila.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je v Sloveniji sicer cepljenih 47 odstotkov, z vsemi pa 37 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Gn...j ,kdo si gi da boš prerokoval kaj bi z mani jeseni.Pička pokvarjena podkupljena ,fuj

Mrjak (nepreverjen)

v jeseni bo ista zgodba,tolk,da nas že pripravijo spet 🤣🤔

pohorskisvizec (nepreverjen)

Jah, seveda bo 4 val...glej, spet sem povsod gnetejo...pa zopet ti kdo stopi v trgovini za vrat...da ga moraš pregnati na 1,5 m!

Ragnar The Gread (nepreverjen)

IDIOT, peli si totega kljukca domu.

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

PuklastiVanč (nepreverjen)

Dekan Medicinskog faksa u Puli širi teorije zavjere: "Cjepiva treba hitno maknuti" - Index.hr
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2286963

JAZ VERJAMEM NJEMU!

pohorskisvizec (nepreverjen)

Jaz pa ne verjamem, niti tebi ne!

In reply to by PuklastiVanč (nepreverjen)

Koncajte novin… (nepreverjen)

Nihče niti minister ne more z gotovostjo trditi, da bo cepljenje koristno, to se bo videlo šele jeseni. Ko ni bil še nihče cepljen med mladimi ni bilo nič posebnega, eno leto več ali manj zdravi, a na vsak način hočejo cepiti vse. Ker ni odziva pač strašijo, kaj vse nam bodo vzeli. Na onkološkem se tre hudo bolnih, a ko je en okužen s kovidom stoji cela država v pozor. Kdaj bo konec, če sploh kdaj cloveski neumnosti.

Starejše novice