Minister za zdravje Tomaž Gantar je vladi predlagal uvedbo še nekoliko strožjih ukrepov in omejitev nenujnih dejavnosti, tudi javnega prometa.

»Za štirinajst dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja. Z mojega stališča sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to,« je minister za zdravje Tomaž Gantar sporočil na Twitterju.

Šlo naj bi za nekoliko blažji predlog, kot ga je konec tedna predstavila strokovna skupina, podoben pa je ukrepom, kot so veljali že spomladi.

»Verjetno zdaj v teh štirinajstih dneh ne bi bilo nobene tragedije, če nekdo ne more kupiti pohištva ali pa novega avtomobila ali kaj podobnega,« je komentiral za STA.

Na Twitterju je še sporočil, da s sprejetjem predlogov o omejitvi nenujne dejavnosti ne pogojuje svojega ministrovanja. »Če sem odgovoren za neko področje in se pač ne upošteva stališč, potem se seveda slej ko prej verjetno tudi ne da več delati. Ampak ni bilo pa v tem trenutku in v zvezi s temi ukrepi nobenega govora ne z moje strani ne s strani predsednika vlade o kakršnem koli odstopu,« je še pojasnil.

Poudaril je še, da se v celoti zaveda tudi težav, v katerih smo kot država zaradi omejitev na področju gospodarstva. »Zdravstveni sistem je resnično obremenjen. Razumem stiske, s katerimi se soočamo v gospodarstvu, šolstvu in drugod, vendar sta na tehtnici bistveno bolj pomembni vrednoti in to sta zdravje ter življenje vsakega posameznika,« je minister za zdravje še zpaisal na Twitterju in dodal, da je okužen že vsak 22. prebivalec.

Omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča?

Za STA pa je še pojasnil, da je bila omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča tudi eden od predlogov strokovne skupine, ki pa ga v svoje predloge ni vključil, glede na to, da so se razmere v zadnjih dneh vendarle nekoliko izboljšale. 

Se pa strinja s strokovno skupino, da če se bodo v teh dneh razmere še poslabševale in se število novo sprejetih v bolnišnice ne bo zmanjševalo, »pridejo v poštev tudi strožji ukrepi«.

Po štirinajstih dneh bi ukrepe začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi ponovno sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. Kdaj in če bodo ukrepi sprejeti, ni znano. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte (nepreverjen)

Ko bodo ukrepi veljali tudi zanj, brez vsake izjeme za čisto vse še bomo strinjali. Tako pa nekateri lahko hodijo povsod, bivajo v hotelih, izjeme na vsakem koraku. Če je virus taka groza je groza za vse, saj vendar ne zna ločevati koga sme in koga ne sme, kdo jepomembnež in kdo navadna raja. Ko bo veljalo za vse brez izjem, bomo verjeli. A smetar je imun, a trgovka je imuna, a novinar je imun, a vladni govorec je imun, a politik je imun
.....????????? Zaprite čisto vse, pa bo preživel kdor bo, potem pa živel, ampak res živel.

Navijac (nepreverjen)

Gantar je zal nekompetrnten.Prej se je tri mesece ukvarjal s stranko namesto da vzpostavi delujoc sistem v zdravstvu....ni sposoben in ni za to funkcijo.
Ukrepi so a jih je treba tudi kontrolirat.

Haja (nepreverjen)

To bi mogli narediti že v začetku oktobra in bi bilo danes konec epidemije. Takrat so bili premisli ukrepi in še tistih so se redki držali. Samo bedaki niso vedeli, kaj nas čaka. Samo nekateri bi jih pobili!
Zdaj bomo pa zaprti do pomladi. Enkrat malo bolj in enkrat malo manj. Ko enkrat izgubiš nadzor, je konec in to ne samo pri tej stvari.

O07 (nepreverjen)

Gantar vtakni si nekam tvoje ukrepe, privezi se na 1km ketno pa vrzi ključe vstran

Starejše novice