Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je odzvala na situacijo v Kapeli, kjer je radenski župan Roman Leljak zaradi suma na okužbo s koronavirusom pri enemu od staršev otrok zaprl tamkajšnji vrtec in šolo.

Župan občine Radenci Roman Leljak je včeraj zvečer sporočil, da je zaradi suma na okužb s koronavirusom pri enemu od staršev otrok sklenil zapreti vrtec Grozdek na Kapelskem vrhu v Slovenskih goricah in Osnovno šolo Kapela.

Po Leljakovi odločitvi je sledil odziv direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, ki je ocenil, da je bil takšen ukrep preuranjen, Leljak pa je sklep sicer že umaknil, a šola in vrtec sta kljub temu danes ostala zaprta. 

Potrebna strokovna ocena, odloča pa vlada

Rezultati testa so dane pokazali, da okužbe s koronavirusom ni, na celotno dogajanje pa se je danes odzvala tudi šolska ministrica Simona Kustec. Ministrica je izrazila veselje, da je test negativen in razumevanje nad težko situacijo, a pozvala k odgovornem ravnanju v takšnih primerih.

Kot je dejala, je glede delovanja vrtcev in šol potrebno dobiti strokovno oceno s strani zdravstveno-epidemiološke stroke, zadnjo besedo pa ima vlada.

»Ko dobimo strokovno oceno jo prenesemo na raven ravnatelja, ki nato to prenese na pristojno ministrstvo. Mi pa potem v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje prenesemo informacijo na vlado in se na tej ravni odločimo,« pojasnjuje Kustečeva in dodaja, da je vlada v teh primerih edina, ki lahko presodi in odloči o zapiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Podobno mnenje je delil vladni govorec Jelko Kacin, ki je na dejal: »Želeli bi si, da župani, ki se znajdejo v taki zagati, vsekakor najprej to svojo zagato, zadrego in strah, komunicirajo z lokalnim epidemiologom. Nacionalni inštitut za javno zdravje ima epidemiologe po celi Sloveniji, zato bi si želeli, da bi najprej opravili konzultacije. Če pa župan ne najde epidemiologa, je še vedno tam zdravstveni dom, posvetovanje z medicinskim osebjem bi bilo vsekakor dobrodošlo.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čuj (nepreverjen)

Simona ,kako to razložiti Hrvatu ? Ne razumem ,kako je lahko sploh kandidiral za župana ob tem da prlekof sploh ne razumem .

Starejše novice