O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so na vladni novinarski konferenci spregovorili minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, profesor Robert Masten in Jelko Kacin.

V domovih za starejše je bilo na novo ozdravljenih 88 stanovalcev in 25 zaposlenih. Včeraj so v domovih za ostarele potrdili 94 novih okužb med stanovalci, 26 novih okužb so potrdili pri zaposlenih. 

Največji porast okužb je v Domu Danice Vogrinec, kjer jih so odkrili petnajst novih okužb.

Vnovični pozivi: Uvedite delo od doma! 

Epidemiološka slika je zadnje dni sicer boljša, vendar Janez Cigler Kralj iz ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poziva, zasebni gospodarski sektor, da med 24. decembrom in 10. januarjem zmanjšajo število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče. 

Tako ministrstvo poziva, da v največji možni meri sprejmejo razpored dela, ki predvidi kolektivno porabo letnega dopusta. 

Kjer delovnega procesa ni možno organizirati na tak način, pa naj v čim večjem obsegu uredijo opravljanje dela od doma. 

Spremembe na področju družin, ki bodo začele delovati s 1. januarjem 2021

Prva sprememba je enkratni prejemek pomoči ob rojstvu otroka. Ta se bo z naslednjim letom dvignil iz 286,72 evrov na 350 evrov. Dobi jo vsak otrok, katerega mati ali oče imata stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji. 

Drug ukrep je povišanje starševskega dodatka iz 258 evrov na 402 evra neto. Namenjen je staršem, ki pred rojstvom otroka niso zavarovani za starševsko varstvo. Prejemajo ga eno leto od rojstva otroka. 

Tretji ukrep, ki začne veljati z novim letom je najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila. Ta se dvigne na 402 evra. 

Še zadnji, četrti ukrep pa je vezan na upravičence do krajšega delovnega časa, ki so zaradi nege in varstva otrok na skrajšanem delovnem času. Tem bo Slovenija zagotavljala do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost. To bo od sorazmernega dela povprečja zadnjih dvanajstih plač. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice