Na spletnem portalu cepimose.si so objavili zmote o cepljenju proti covidu-19. Na najpogostejša vprašanja odgovarjajo strokovnjaki ter ob tem tudi posredujejo informacije o cepivih ter delovanju le-teh.

Pred cepljenjem se posameznikom poraja vse več vprašanj, na katere odgovarjajo strokovnjaki iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

NE DRŽI: Cepiva proti covidu-19 povzročajo magnetizem

Cepiva proti covidu-19 ne vsebujejo sestavin, ki bi ustvarjale elektromagnetno polje na mestu cepljenja. 

»Vsa cepiva proti covidu-19 so brez kovin«, piše na cepimose.si
 

NE DRŽI: Cepiva se lahko vgradijo v našo DNK in jo spremenijo

NIJZ pravi, da cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih narejenih na osnovi mRNK, adenovirusov in plazmidov, obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da nastanejo proteini (antigeni), ki izzovejo imunski odgovor in sprožijo nastanek protiteles.

Strokovnjaki še pojasnijo, da se cepiva v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK.
 

NE DRŽI: Pri pripravi cepiv proti covidu-19 niso uporabili preizkušenih tehnologij, zato so cepiva manj varna

Če bi želeli proti covidu-19 pripraviti »klasično« cepivo, bi potrebovali več let, da bi cepivo izdelali in ga proizvedli v zadostnih količinah. 

Ker je svet nujno potreboval cepivo, so bile za cepivo, ki naj bi ga v nekaj mesecih proizvedli v milijardnih odmerkih, izbrane nove tehnologije, in sicer klasični načini gojenja virusov. Čiščenje njihovih sestavnih delov za pripravo cepiv je prezamudno, da bi bilo z njimi mogoče v nekaj mesecih pripraviti milijarde cepilnih odmerkov.

Prednost mRNA cepiv: Enostavna masovna proizvodnja, zelo čist produkt, velike možnosti modificiranja učinkov.

NE DRŽI: Cepljenje proti covidu-19 je odsvetovano za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kronične bolnike

Kronični bolniki in imunsko oslabljene osebe imajo večje tveganje za težji potek covida-19, zato je cepljenje proti covidu-19 zanje še posebej priporočljivo.

»Pri osebah, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, bo lahko učinkovitost cepljenja nekoliko manjša«, pojasnjujejo na cepimose.si.

NE DRŽI: Razvoj cepiv je potekal nenavadno hitro, zato cepiva niso varna

Na spletnem portali cepimose.si pišejo, da je zaradi pandemije covida-19 in njenih uničujočih posledic na celoten svet prišlo do največje mobilizacije raziskovalcev in farmacevtske industrije v zgodovini. Razvoj cepiva je bil močno pospešen.

Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi. 

Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa so enako verodostojni kot za druga cepiva.

NE DRŽI: Cepljenje proti covidu-19 je nevarno za nosečnice

Pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje, cepljenje nosečnic pa se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj. To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covida-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi.

»Glede na dostopne podatke o varnosti in učinkovitosti mRNA cepiv pri nosečnicah in odsotnost teh podatkov za druga cepiva, se priporoča, da se nosečnice cepi z mRNA cepivi. Po porodu ni zadržkov za cepljenje«, poudarijo na spletnem portalu cepimose.si.

NE DRŽI: Preboleli smo covid-19, zato se ni smiselno cepiti

Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. 

Raziskave kažejo, da cepljenje prebolevnikov dodatno okrepi imunski odziv in izboljša zaščito pred ponovno okužbo z virusom SARS-CoV-2. Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije.

Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do šest mesecev od začetka bolezni. Strokovnjaki NIJZ priporočajo, da je cepljenje najbolje opraviti v roku enega do šestih mesecev po bolezni.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Kje in kakšna je pa garancija za vaše navedbe! IZREDNO POMEMBNO!

Žalost (nepreverjen)

Garancije ni. Zdravniki le prenašajo in prepričujejo to kar se jim naroči. Na tem planetu pa žal ne moreš zaupat nikomur.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Prenri kakšno strokovno literaturo. Bo lažje. Ampak FB ne sodi v to kategorijo.

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Glej to bistroumno strokovno mnenje. Nisem na FB bog ne daj še manj na twiterju kjer so še večji čudaki. Opazujem in se po navadi o neki stvari prepričam. Nedavno so na veliko nudili raznovrstna cepiva a sedaj so Janssen začasno ustavili!? Astra in Moderna niso za mlade a do nedavnega so cepili vse po vrsti? Kaj še ti rabiš, da boš začel misliti z svojo glavo? Da ne govorim o primerih pri mojih bližnjih, kateri so imeli grozne težave po cepljenju. V enem primeru je nastopila celo smrt. Verjetno si se ti cepil na slepo in sedaj na veliko pametuješ. Super če je pri tebi vse ok.

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

pohorskisvizec

A se temu čudite? Bo pa dr. dd, pa še kakšen dr. povedal svoje mnenje in bo dal izvid! Aja zemlja ni ravna, pa 3 sonce nimamo, pa luna ni votla.....ali pač?

Zikollino (nepreverjen)

Koji si ti trotl ...

In reply to by pohorskisvizec

rockandroll (nepreverjen)

Mit ali resnica... o tem ne odloča stroka, ampak kavč epidemiologi z doktoratom ki so ga opravili na FB ali ap na ljudski univerzi .

Neviden (nepreverjen)

Ha ha,haHA,HA,HA,brez kovin ha,ha,ha
Kaj pa tistih 1000 čez tisoč nečistoč ki do jih našli nemški znanstveniki"IN JA URADNO so rekli da je kar malo zaskrbajoče.Ne vi nas hecat'pa kdo vam še verjame.Zato ker so tako varna 'pa jih toliko umira podobmo kot Katja ,diplomatova žena in še in še.Ja to mi solena voda fantje in dekleta'ne tega cepiva jemat zlahka,da vas dobi kovid res na rob'je malo verjetno,da pa vam poskusno cepivo naredi dolgoročno škodo pa zelo verjetno.To je resnica.

Neviden (nepreverjen)

Še laik opazi ,da gre zadnji dve leti samo za eno'se cepit in čisto nič drugo.vse kar so se večina smejali še deset let nazaj je danes res,teorija zarote je postala praksa'samo da imajo nekateri že tako sprane možgane od vsakodnevnega gledanja tv in radia ,da sploh več ne opazijo kaj se jim dela 'oziroma kaj se jim odvzema.

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Anticepilcem ni pomoči. Ti ne bodo verjeli nikomur, ker so kao bolj pametni kot vsa znanost. No, FB pa je seveda za njih strokovna avtoriteta. Le kako so sploh preživeli nekajurni izpad minuli teden. Baje jih nekaj umrlo od groze zaradi pomanjkanja doze neumnosti :-)

Rola (nepreverjen)

Ravnokar so odpovedali vektorska cepiva razen po želji posameznika. Do sedaj so samo pikali. No saj odgovarjali bodo tudi.

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

TI PA ŠE KAR IGRAJ NOJA, KO DA GLAVO V ZEMLJO.

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Kaj pa če jaz verjamem tujim "nacionalnem inštitutom"? Veste sploh, da obstajajo čisto kontradiktorna mnenja tujih nacionalnih inštitutov? Mar nimate neomejenega dostopa do interneta? Ali pa samovoljno cenzurirate takšne novice iz tujine?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice