Evropski parlament se je odločil napovedati boj ameriški biotehnološki korporaciji Monsanto.

Predstavniki ameriške korporacije Monsanto nimajo več vstopa v Evropski parlament. Tako so te dni odločili eni najvišjih evropskih institucij. Odločitev so sprejeli po tem, ko so iz ameriške korporacije sporočili, da se ne bodo udeležili zaslišanja v Evropskem parlamentu 11. oktobra, kjer bi se morali izjasniti glede afere "Monsanto papers", ki razkriva, da naj bi izpostavljenost herbicidu Roundup vplivala na nastanek raka.

Rakotvorni glifosat v herbicidu

Bistvena sestavina herbicida Roundup je glifosat, sporna sestavina, ki je zaradi domnevne rakotvornosti že dalj časa tarča številnih kritik po svetu. Odvetniška pisarna, ki zastopa ljudi, ki Roundup obtožujejo krivde za obolelost z rakom, je pred kratkim objavila dokumente, ki Monsanto obtožujejo vpliva na ameriške regulatorje ter poskusa zavajanja evropskih regulatorjev. Glifosat je med drugim prisoten tudi v priljubljenem herbicidu Boom efekt.

Francija s prepovedjo glifosata

Francoska vlada je pred nekaj dnevi odločila, da bodo zmanjšali uporabo pesticidov v prehrani. Sprva so sicer sporočili, da bodo do leta 2022 popolnoma prepovedali uporabo spornega glifosfata, nato pa so napoved o prepovedi glifosata razširili v napoved boja proti vsem pesticidom. Francija je sicer največja evropska proizvajalka hrane.

Bitka za podaljšanje licence

Trenutno poteka postopek za podaljšanje licence za uporabo tega herbicida v Evropi, ki poteče konec leta, za deset let. Kot poroča AFP, naj bi Evropska komisija predlagala podaljšanje licence, vendar je Francija napovedala, da bo glasovala proti in podaljšanje poskusila blokirati. Monsanto pa z Evropsko komisijo bije še eno bitko, in sicer dovoljenje za Bayerjev prevzem Monsanta. Evropska komisija je namreč avgusta sporočila, da bo natančno preučila zadržke do posla, sicer vrednega 55 milijard, s katerim bi nemški Bayer kupil Monsanto. Bayer računa, da bo posel končan januarja 2018.

Letno do 400 tisočakov za lobiranje v Bruslju

Po poročanju evropskega registra za preglednost (EU transparency register) Monsanto za lobiranje v Bruslju porabi od 300 do 400 tisoč evrov.

Prvič uporabili ukrep

Evropski parlament je s tem prvič uporabil ukrep prepovedi vstopa v parlament. Poleg tega ukrep Monsantovim predstavnikom in lobistom prepoveduje stopati v stik z evropskimi poslanci. Gre za povsem nov ukrep, ki so ga s spremembo poslovnika omogočili šele letos, njegov glavni namen pa naj bi bil onemogočanje vpliva in discipliniranje neodzivnih korporacij.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice