Slabih pet milijonov evrov vreden projekt prenove Koroške ceste in Glavnega trga, ki je nastal še pod prejšnjim županstvom, se bo očitno začel v kratkem. Vzorčni primer kamnitih oblog za prenovo Glavnega trga potrdili varuhi dediščine.

Projekt prenove Koroške ceste in Glavnega trga je eden izmed projektov, ki jih je zagnala že ekipa bivšega župana Andreja Fištravca.

Saša Arsenovič je ob začetku županovanja napovedal, da bo prenovo Koroške ceste in Glavnega trga izpeljal do konca in še maja se je zdelo, da bomo Mariborčani svojo »dnevno sobo« z eksperimentalno prometno ureditvijo dobili še letos. 

Začetek del se je vendarle nekoliko zamaknil, prenova mora biti zaključena v pol leta - tri mesece naj bi potrebovali za ureditev Koroške ceste, tri mesece za ureditev Glavnega trga. Zaključek del napovedujejo aprila 2020 in upajo na ugodno zimo, ki bo izvedbo del dovoljevala. 

Pri prenovi Glavnega trga in Koroške ceste so se na občini odločili za »izvedbo testnih polj, ker imamo tukaj omejitve, kar se tiče pogojev, s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine in projektantov, ki so si projekt zamislili. Zato bomo 14. oktobra imeli ogled testnih polj in potrditev materialov,« je že pred dnevi pojasnil podžupan Samo Peter Medved.

Testno polje za Glavni trg potrjeno

Z občine so za Mariborinfo potrdili, da je testno polje za Glavni trg potrjeno: »Testno polje je bilo predstavljeno na sedežu podjetja Nigrad, ki je na podlagi javnega naročila tudi izbran izvajalec del. Na predstaviti testnega polja so bili prisotni predstavniki naročnika, torej Mestne občina Maribor, izvajalca, nadzora, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in oba projektanta. Soglasje k projektu je Zavod za varstvo kulturne dediščine že izdal.«

Razkrili so še, da je bil »na testnih poljih predstavljen material in vzorec polaganja. Polagal se bo pohorski tonalit, skladno s projektno dokumentacijo. Postopek uvedbe izvajalca v delo je že v teku. O dejanskem pričetku del vas bomo še obvestili. Testno polje za Koroško cesto še ni bilo potrjeno. Izvajalec mora ponovno pripraviti testno polje.«

»Gre za projekt, ki je v mestu že zelo dolgo pričakovan, ljudje pričakujejo, da bo to območje, ki je center mesta, tudi ustrezno urejeno. Koroška cesta in Glavni trg bosta dobila podobo, kot si jo tudi zaslužita,« je o prenovi pred dnevi dejal mariborski podžupan.

Kako bodo potekala dela?

»Rok izvedbe projekta je predviden šest mesecev, tri mesece za obnovo Glavnega trga in tri mesece za obnovo Koroške ceste,« pojasnjujejo. V prvi fazi del bo promet tekel nemoteno, zagotavljajo na Mestni občini Maribor, saj bo gradbišče ločeno - najprej bodo zaprli trg, šele po treh mesecih oziroma zaključku del na Glavnem trgu pa Koroško cesto.

Za promet in občane bo najbolj obremenjujoča faza ureditve vozišča Koroške ceste, priznavajo na občini. Ta zajema rušitev vozišča, ureditev komunalnih vodov in novo tlakovanje vozišča. 

V sklopu celotne prenove Koroške ceste in Glavnega trga je predvidena ureditev prometnega režima, postavitev uličnih svetilk, zamenjava cestnega tlaka, zasnova in postavitev urbane opreme in vodnega motiva ter zamenjava vse potrebne komunalne infrastrukture.

Kam bodo preusmerili promet?

Projekt se je tekom preteklega mandata večkrat vsebinsko spremenil. Največ pomislekov je vzbujala ureditev Koroške ceste, za katero se je sprva zdelo, da bo po prenovi popolnoma zaprta za promet. To se ne bo zgodilo, saj je predvidena uvedba skupnega prometnega prostora kot eksperimentalne prometne ureditve.

A kljub temu se mnenja zaradi načrtovane prometne ureditve še vedno krešejo. Županstvo si želi absolutne prednosti za kolesarje in pešce. Dvosmerni motorni promet se bo ohranil, a le za mestne avtobuse, dostavo in intervencijske službe. Na obeh straneh Koroške ceste bosta pri Glavnem trgu in krožišču s Strossmayerjevo postavljena potopna valja, s katerima se bo lahko območje ob prireditvah povsem zaprlo.

Na celotnem odseku Koroške ceste z Glavnim trgom bodo imeli pešci in kolesarji prednost pred motornimi vozili. Na odseku ne bo označenih prehodov za pešce in kolesarje, saj bodo lahko ti območje Koroške ceste prečkali kjerkoli.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Moje ime (nepreverjen)

Vse v tlakovce, kot je to počel dupleški neandertalec, ki je tlakoval maribor kot stari rimljani, sedaj se lahko tam le jezdeci sprehajajo, kotalkarji lahko o tem le sanjajo.

Emma23 (nepreverjen)

Ne vеste, kje najti dеkІе za eno nоč? Dobrodošli - http://la??4.???

In reply to by Moje ime (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Tonalit ? Zakaj polagati nove tlakovce ko pa bodo krošnjarji EKO tržnice vse to uničili ? Kako dovolijo prodajo hrane na ploščadi ,ki nima urejene primerne lovilce odpadnih tekočin a tovrstno dejavnost ?Zakaj imamo zakonodajo ? Zakaj ne smemo pred svojo hišo prodajati sadje in zelenjavo ?

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

O dejanskem pričetku del vas bomo še obvestili. Testno polje za Koroško cesto še ni bilo potrjeno. Izvajalec mora ponovno pripraviti testno polje.
Pa tako naprej, naprej, naprej..... Saj je še dosti let pred nami.... Mogoče se bo v bodočnosti kaj začelo dogajati ???? To me spominja na pravljico: O steklem polžu in jari kači .......

polaganje tlak… (nepreverjen)

Hmm, ni malo drago glede na te cene: Polaganje tlakovcev 8 € - 12 €/m2; tlakovanje + tlakovci + izdelava tamponske podlage 25 € - 35 €/m2; Tlakovci (samo dobava) 11 € - 23 €/m2... Več na https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/tlakovanje/polaganje-tlakovcev-ce…

Starejše novice