V veljavo so danes stopila nova pravila cestnega prometa. Med drugim je v veljavo stopilo tudi pravilo o zavijanju v desno pri rdeči luči na semaforju. A v praksi bomo na to še morali počakati. 

Številni so se razveselili novih pravil v cestnem prometu, ki med drugim omogoča tudi zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. A to bo mogoče le na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, in ob pogoju, da je smer prosta. 

Kljub temu da je zakon že v veljavi, pa ne bomo še tako kmalu pri rdeči luči na semaforju zavijali v desno. Treba bo posebej preučiti vsako primerno križišče in šele takrat bo prišlo do sprememb.
 

Na Direkciji RS za infrastrukturo, ki je odgovorna za izvedbo novih pravil so za Sobotainfo pojasnili, da so upravljavec skoraj šest tisoč kilometrov glavnih in regionalnih cest v Sloveniji. Na prometnem omrežju glavnih in regionalnih cest je evidentiranih 380 semaforiziranih križišč

Vsako križišče bodo posebej obravnavali

Postavitev znakov, ki bodo dovoljevali zavijanje v desno kljub rdeči luči, tako po pojasnilih direkcije ne more biti avtomatično, saj je zagotavljanje varnosti glavna prioriteta. 

Pri urejanju prometa v križiščih treba upoštevati številne dejavnike od števila in hitrosti vozil, preglednosti, predvsem pa prisotnosti ranljivejših skupin, kot so pešci in kolesarji ter osebe z omejeno mobilnostjo. 

Zato se vsako križišče obravnava posebej in posamezna rešitev se lahko implementira šele, ko prestane prometno varnostno presojo, pojasnjujejo na direkciji.

To pomeni, da bo direkcija pristopila k tovrstni ureditvi križišč postopno na podlagi testnih območij, z upoštevanjem prej navedenih dejavnikov.

Sicer pa spomnimo, da so od danes kazni za telefoniranje višje in nižje za hitrost.

Prav tako pa veljajo tudi nova pravila za udeležbo električnih skirojev v cestnem prometu. Vozniki električnih skirojev se morajo tako voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ojej (nepreverjen)

In priča smo pametnjakovičem ki že lep čas to počno in trobijo in norijo zaradi tistih ki čakajo na zeleno. S tem ste povzročili ogromno zmede, republika banana.

pohorskisvizec

Kot sem že zapisal, 1 ne znajo voziti po krožiščih, zdaj mimo rdeče luči zavijati...Od trobljenja, do kazanje sredinca in zvite pločevine bo prišlo!

Prosim (nepreverjen)

Kdo bo vse to nadziral ? Rumeni jopiči ?

Mariborski_prometnik (nepreverjen)

Po svetu že desetletja vsi zavijajo desno pri rdeči, če je prosto in nikjer nobenega problema. Samo pri nas smo spet pametni in bomo lepili zelene puščice na (samo nekatere-katere ?!) semaforje. Bolje bi bilo, če bi zadevo pustili na miru, kot pa da se bomo sedaj kregali kateri semaforji so primerni in kateri ne, za zavijanje desno pri rdeči. Seveda pa obstaja še dosti boljša in enostavnejša rešitev, to pa je, da to splošno pravilo uveljavimo povsod in hkrati opremimo z znakom za prepoved tega novega pravila samo tista križišča, kjer to res ni mogoče oz. bi bilo nevarno.

Starejše novice