Ob stoti obletnici Trianonske mirovne pogodbe so v Budimpešti ob državnem prazniku, ki ga Madžarska obeležuje 20. avgusta, pred zgradbo parlamenta odkrili monumentalni spomenik narodne enotnosti.

Spomenik simbolizira predtrianonsko, veliko Madžarsko in zaradi tega odpira številna vprašanja. Ogrski del dvojne monarhije je namreč pred prvo svetovno vojno obsegal tudi Prekmurje. 

Vklesana imena prekmurskih krajev

Na 100 metrov dolgem in 4 metre širokem spomeniku je po poročanju Radiotelevizije Slovenija vklesanih 12.458 nazivov krajev, ki so bili del ogrskega imperija. To pomeni, da je na spomeniku pred madžarskim parlamentom vklesanih veliko krajev, ki danes niso na ozemlju Madžarske, domala tudi vsi kraji v Prekmurju

Naj ne bi šlo za ozemeljske težnje 

Kot je še poročala Radiotelevizija Slovenija, naj bi madžarska politika zatrjevala, da ne gre za ozemeljske težnje Madžarske.

Madžarska sicer trianonsko mirovno pogodbo šteje kot krivico, ki je globoko zakoreninjena v zavesti Madžarov. Zato se jim zdi pomembno imeti tak spomenik.Spomenik naj bi predstavljal multikulturnost, povezovanje in sožitje v tem delu Evrope, nikakor pa naj njegov namen ne bi bil provociranje sosednjih držav. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Na Madžarskem odkrili spomenik, ki je razburil Slovence ?
Nima jih kaj razburjati, saj so v zgodovini bili del Madžarske krone !!

Off (nepreverjen)

In kdo so bili častni gostje iz Slovenije? Pahor,Janša,Zver,Hojs ,Tonin? Vojaski helikopter iz MB je letel proti Madžarski !

Svetlana Maka… (nepreverjen)

a je tebe bosanc nategnu

In reply to by Off (nepreverjen)

Delavec na minimal (nepreverjen)

Off Fajinka je bila tùdi

In reply to by Off (nepreverjen)

hedera helix (nepreverjen)

jaz sem slovenka furlanskega porekla,spomenik me ni razburil.zgodovina je to ,kar je bilo ne pa to kar si zelimo da je bilo

Starejše novice