Na mariborsko peš cono prihaja »Frajer«

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Na mariborsko peš cono prihaja »Frajer«

Še letos se boste lahko po središču mesta in peš coni brezplačno zapeljali s Frajerjem, kot naj bi bilo poimenovano električno vozilo, ki prihaja v Maribor.

Na mariborsko peš cono prihaja »Frajer«
  • Na mariborsko peš cono prihaja »Frajer« Na mariborsko peš cono prihaja »Frajer«

Središče Maribora in njegovo peš cono čaka še v tem letu velika sprememba, kar se tiče mobilnosti. Po vzoru iz Ljubljane in po novem tudi Ptuja, prihaja v štajersko prestolnico električno mini vozilo, ki bo prilagojeno za vožnjo po samem središču mesta. Kot so za Mariborinfo povedali na Marpromu bo tovrstni prevoz namenjen vsem stanovalcem na tem območju, starejšim ljudem, obiskovalcem mesta in turistom. Prevoz bo za potnike brezplačen, naročili pa ga bodo lahko preko telefona.

In če prebivalce in obiskovalce Ljubljane prevaža Kavalir, Ptujčane pa Zapeljivec, naj bi po naših neuradnih informacijah Mariborčane prevažal Frajer. Ime sicer še ni izbrano in tako Mestna občina Maribor, kot tudi Marprom o imenu še nočeta govoriti. Na mariborski občini le zagotavljajo, da bo ime novega vozila zagotovo prepoznavna mariborska beseda.

Projekt v celoti financira občina, drugo leto morda še dodatno vozilo

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo povedali, da je nabava teh vozil le eden izmed ukrepov na področju elektromobilnosti v našem mestu, kateri se je mesto s sprejemom Celostne prometne strategije tudi zavezalo: »S tem želimo zmanjševati tudi nepotrebne individualne vožnje z motornimi vozili znotraj območij za pešce, ter s tem zmanjšati obremenitve s hrupom, ter izboljšati zrak v mestnem središču.«

»Po vzoru mesta Ljubljane želimo vsem občanom in turistom omogočiti brezplačno vožnjo z vozilom - mini busom na električni pogon,« odločitev za novost utemeljujejo na občini.

Vozilo se bo v celoti financiralo iz proračuna MO Maribor, z njim pa bo nato razpolagalo podjetje Marprom. »V letošnjem letu imamo zato na razpolago potrebna finančna sredstva. Če se bo storitev, ki bo povsem brezplačna in bo na voljo »na zahtevo«, med uporabniki požela dobre odzive, nameravamo v prihodnjem letu pristopiti k nabavi še enega vozila. Menimo, da bomo s tem dodatno popestrili turistično ponudbo, hkrati pa bodo občanom v območjih in delih mesta, ki so zaprti za promet, olajšana vsakdanja življenjska opravila,« še pravijo na občini.

V proračunu občine je zagotovljenih 50.000 evrov za nakup električnega mini vozila, k izvedbi javnega naročila pa bodo na občini pristopili v kratkem. »Želja je, da se vozilo poda po mariborskih ulicah še letos,« dodajajo. 

Vozilo za štiri potnike, vozniki bodo turistični vodniki

Kot smo izvedeli od Marproma bo posamezno vozilo sprejelo do štiri potnike in po dogovoru z njimi vozilo po središču mesta oziroma območju za pešce. Kot že zapisano bo prevoz za potnike povsem brezplačen, deloval pa bo »na zahtevo«, preko telefona. 

»S projektom želimo dopolniti ponudbo javnega potniškega prometa in zagotoviti udobne ter okolju prijazne prevoze znotraj mestnega jedra in peš cone. Naši vozniki, ki bodo upravljali to električno mini vozilo, bodo opravili tudi posebno izobraževanje, na katerem bodo pridobili znanja in veščine turističnih vodnikov,« še dodajajo na Marpromu.

 

FOTO: Zavod za turizem Ptuj

Jaka Maučec
petek, 7 Julij, 2017 - 13:36 Osveženo: 14. Julij 2017 - 10:20

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.