Še letos se boste lahko po središču mesta in peš coni brezplačno zapeljali s Frajerjem, kot naj bi bilo poimenovano električno vozilo, ki prihaja v Maribor.

Središče Maribora in njegovo peš cono čaka še v tem letu velika sprememba, kar se tiče mobilnosti. Po vzoru iz Ljubljane in po novem tudi Ptuja, prihaja v štajersko prestolnico električno mini vozilo, ki bo prilagojeno za vožnjo po samem središču mesta. Kot so za Mariborinfo povedali na Marpromu bo tovrstni prevoz namenjen vsem stanovalcem na tem območju, starejšim ljudem, obiskovalcem mesta in turistom. Prevoz bo za potnike brezplačen, naročili pa ga bodo lahko preko telefona.

In če prebivalce in obiskovalce Ljubljane prevaža Kavalir, Ptujčane pa Zapeljivec, naj bi po naših neuradnih informacijah Mariborčane prevažal Frajer. Ime sicer še ni izbrano in tako Mestna občina Maribor, kot tudi Marprom o imenu še nočeta govoriti. Na mariborski občini le zagotavljajo, da bo ime novega vozila zagotovo prepoznavna mariborska beseda.

Projekt v celoti financira občina, drugo leto morda še dodatno vozilo

Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo povedali, da je nabava teh vozil le eden izmed ukrepov na področju elektromobilnosti v našem mestu, kateri se je mesto s sprejemom Celostne prometne strategije tudi zavezalo: »S tem želimo zmanjševati tudi nepotrebne individualne vožnje z motornimi vozili znotraj območij za pešce, ter s tem zmanjšati obremenitve s hrupom, ter izboljšati zrak v mestnem središču.«

Vozilo se bo v celoti financiralo iz proračuna MO Maribor, z njim pa bo nato razpolagalo podjetje Marprom. »V letošnjem letu imamo zato na razpolago potrebna finančna sredstva. Če se bo storitev, ki bo povsem brezplačna in bo na voljo »na zahtevo«, med uporabniki požela dobre odzive, nameravamo v prihodnjem letu pristopiti k nabavi še enega vozila. Menimo, da bomo s tem dodatno popestrili turistično ponudbo, hkrati pa bodo občanom v območjih in delih mesta, ki so zaprti za promet, olajšana vsakdanja življenjska opravila,« še pravijo na občini.

Vozilo za štiri potnike, vozniki bodo turistični vodniki

Kot smo izvedeli od Marproma bo posamezno vozilo sprejelo do štiri potnike in po dogovoru z njimi vozilo po središču mesta oziroma območju za pešce. Kot že zapisano bo prevoz za potnike povsem brezplačen, deloval pa bo »na zahtevo«, preko telefona. 

FOTO: Zavod za turizem Ptuj

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice