Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Saga zaradi vedno višjih cen ogrevanja v Sloveniji, ki so najvišje prav v Mariboru, se nadaljuje. Zdaj so se odzvali tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope, ki bo skušala situacijo omiliti s štirimi sklepi. Kaj torej predlagajo?

Na Mestni občini Maribor so v tem tednu poudarili, da so našli rešitev, kako zaščititi podjetje Energetika Maribor in rešiti občane previsokih položnic. 

Župan Saša Arsenovič bo mestnemu svetu na izredni seji, ki bo 7. decembra, predlagal 30-odstotno subvencijo cene ogrevanja za november in december.

Subvencije pa naj bi bila deležna vsa gospodinjstva, ki se ogrevajo z Energetiko Maribor. Za to bo občina namenila okoli 700 ali 800 tisoč evrov, a mora predlog potrditi še mestni svet.

Če bo mestni svet sklep sprejel, bo Energetika Maribor občanom zaračunala 70 odstotkov položnice, preostanek pa mestni občini.

Ob tem pa bo gospodinjstvom, priključenim na daljinsko ogrevanje Energetike, mariborski holding omogočili še obročno odplačevanje. Prav tako naj bi na občini pripravili tudi pomoč v obliki energetskih vavčerjev v višini deset evrov za vsa gospodinjstva.

Na nastalo situacijo so se že včeraj odzvali v Listi za pravičnost in razvoj, pri čemer jih je zmotil predlog, da bi denar v proračun prispevali vsi, a subvencijo bi dobili le odjemalci Energetike Maribor.

Stojan Auer se tako sprašuje, zakaj bi tisti, ki niso priklopljeni na Energetiko, to plačevali in predlaga subvencijo v višini 100 evrov za vse občane

Odzvali so se tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope

Danes pa so se odzvali tudi v Stranki mladih – Zeleni Evrope, ki pa bodo mestnemu svetu na izredni seji predlagali podobne sklepe.

Tako v Stranki mladih – Zeleni Evrope poudarjajo, da so se stroški ogrevanja povišali vsem in ne le tistim, ki uporabljajo storitve podjetja Energetika Maribor.

Zato predlagajo rešitev, »ki bo pravično in vsem pomagala prebroditi visok dvig cen energentov« in poudarjajo, da dodelitve pavšala posameznemu gospodinjstvu ne podpirajo, saj »ne moremo enačiti enoosebnega gospodinjstva v garsonjeri veliki 20 kvadratnih metrov in petčlanske družine v trisobnem stanovanju velikem 100 kvadratnih metrov«, poudarjajo v stranki.

Mestnemu svetu bodo predlagali štiri sklepe

Tako se njihov predlog nanaša na vse uporabnike komunalnih storitev v Mestni občini Maribor, saj se po njihovem mnenju lahko na ta način najlažje doseže prav vsako gospodinjstvo in pomoč občine enakomerno porazdeli med občane.

Sprememba cen pa bi po njihovem predlogu sorazmerno sledila velikosti gospodinjstva in številu članov gospodinjstva.

Tako bodo na izredni seji predlagali naslednje sklepe:

  • mestni svet zaradi izjemnega dviga cene energentov določi skupno višino pomoči občankam in občanom,
  • mestni svet zadolži župana, da do redne seje s strokovnimi službami pripravi ustrezen odlok o spremembi odloka o proračunu,
  • mestni svet zadolži župana, da do redne seje s strokovnimi službami pripravi spremembo sklepa o oblikovanju cen komunalnih storitev na način, da se cene ravnanja s komunalnimi odpadki, cene ravnanja z odpadnimi vodami in cene storitve oskrbe s pitno vodo za mesec december, po potrebi tudi za januar, znižajo v višini dogovorjeni na podlagi prvega sklepa in
  • mestni svet predlaga družbi Energetika Maribor, da zapadlost položnic uskladi na način, da jih bodo uporabniki storitev podjetja Energetika lahko poravnali sočasno z znižanimi položnicami za stroške ravnanja s komunalnimi odpadki, ravnanja z odpadnimi vodami in oskrbe s pitno vodo.

»S sprejemom teh štirih sklepov bomo ukrepali hkrati zakonito in pravično do kar največjega deleža občank in občanov Mestne občine Maribor. Zavedamo se, da s sprejetjem teh štirih sklepov ne bomo neposredno znižali stroškov ogrevanja, bomo pa uskladili cene komunalnih storitev in tako s tem prihrankom pomagali ublažiti dvig cen energentov,« zaključujejo v Stranki mladih – Zeleni Evrope.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Zdaj prav tekmujejo kdo bo bolj pameten. Bistvo je, da treba pod nujno pomagati odjemalcem energetike, kjer je njihov klovn naredil to grozno situacijo. Ja se strinjam tudi ostalim je potrebno pomagati. Ogromno ljudi že sedaj zmrzuje in nima dovolj hrane, če ne verjamete se malo sprehodite po Mariboru. Vsi dvigujejo cene za najmanj 30% a nikjer ne vidim zagotovil, da bodo višje 'penzije' in višje plače za 30%?!

pohorskisvizec

Za klovna naj kakšen občinski uradnik preveri, če ni prejemal prevelike plače. Drugače pa župan, naj tvoji uradniki naredijo malo reda, po občinskih podjetjih!

Alenka Buzerantovsek (nepreverjen)

A si ti vedno tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl

In reply to by pohorskisvizec

Surfeiter (nepreverjen)

Se še čudite, da se nam vsi smejijo? ... majmuni zagorski ...

Starejše novice