Epidemija koronavirusa in z njo povezanimi ukrepi so močno udarili v gospodarsko dejavnost, kar se zelo odraža na obsegu brezposelnosti, ki se hitro povečuje.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje beleži hitro povečevanje novih prijavljenih brezposelnih oseb, med njimi prevladujejo tisti, ki so zaposlitev izgubili kot trajno presežni delavci ali pa jim je prenehala zaposlitev za določen čas.

Obenem pa se je znatno skrčilo tudi vključevanje brezposelnih v zaposlitve, torej odjave iz zavoda za zaposlovanje, v primerjavi z lanskim aprilom za 59,8 odstotka.

Kot so zapisali v zavodu za zaposlovanje, se je brezposelnost tako do konca aprila povečala na 88.648 oseb, kar je 13,9 odstotka več kot ob koncu marca in 19,9 odstotka več kot aprila lani.

Celotno poročilo si lahko pogledate na spletnih straneh Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

Največ zaradi izteka pogodb in presežnih delavcev

Na zavodu za zaposlovanje je bilo v sredini marca prijavljenih 75.026 brezposelnih oseb, to število se je od razglasitve epidemije zvišalo za 13.622 oseb.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo sicer na zavodu v povprečju prijavljenih 80.957 brezposelnih oseb, kar je 3,1 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2019, so zapisali. 

Na novo se je aprila na zavodu prijavilo 14.419 brezposelnih oseb, to je 83,7 odstotka več kot marca in kar 190,6 odstotka več kot aprila 2019. Od tega je bilo 6.209 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 481 iskalcev prve zaposlitve, 164 brezposelnih zaradi stečajev in 5.616 trajno presežnih delavcev. Število presežnih delavcev se je v primerjavi z marcem povečalo za 130,1 odstotka, glede na lanski aprila pa kar za 748,3 odstotka.

Prevladujejo brezposelni, ki prihajajo iz gostinstva, sledijo pa jim iz predelovalnih dejavnosti in trgovine, kažejo podatki zavoda za zaposlovanje.

Aprila 2020 se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah zavoda. Vse območne službe zavoda so imele aprila večjo brezposelnost kot pred letom.

Največje medletno povečanje so beležile območne služba Kranj, Ptuj, kjer se je brezposelnost dvignila za 33,5 odstotka, Koper, Velenje in Maribor, kjer se je brezposelnost dvignila za 22,5 odstotka.

Najmanjši dvig brezposelnosti beležijo območne službe Trbovlje in Ljubljana. V murskosoboški območni službi je brezposelnost v aprilu povečala za 16,8 odstotka v primerjavi z aprilom 2019. 

Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Na strani ponudbe prostih delovnih mest je bilo največ delodajalcev v aprilu s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, ki so zavodu sporočili 4336 prostih delovnih mest, 41,3 odstotka manj kot marca in 60,3 odstotka manj kot aprila 2019.

Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Subvencije za krajši delovni čas z varovalkami

Minister za delo Janez Cigler Kralj je za STA ocenil, da bi bila brezposelnost brez državnih ukrepov bistveno višja, gospodarstvo pa da je sprejelo ukrepe državne pomoč. Okoli 36.000 podjetij je namreč oddalo vloge za več kot 300.000 delavcev na čakanju, v pripravi pa so že ukrepi in navodila za čas po epidemiji, piše STA.

Med njimi je bilo največ govora o subvencioniranju krajšega delovnega časa, kar pomeni, da bi delavci delali od 20 do 36 ur tedensko, tako delodajalec kot delavec pa bo dobila subvencijo, delavec bi tako kljub skrajšanemu delovnemu času dobil prejemke, ki so primerljivi plači za polni delovni čas.

Minister je potrdil, da je ta ukrep v pripravi, hkrati pa bo vseboval varovalke, ki bodo preprečevale morebitne zlorabe.

»Tega se ljudje najbolj bojijo in sindikati upravičeno izpostavljajo, da bi lahko nekdo koristil subvencije čakanja, delavci pa bi delali,« je pojasnil Cigler Kralj za STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Biciklist (nepreverjen)

Danes vsi na kolo za zdravo družbo in novo službo !

zedinjena slovenija (nepreverjen)

So rešitev subvencije za skrajšani delovni čas?
Ne niso !!

In reply to by Biciklist (nepreverjen)

bobu bob (nepreverjen)

Sedaj smo imeli krizni davek, ceprav ni bilo krize, sedaj bomo morali imeti kriznokrizni davek cca. 32 odstotnih tock.

Starejše novice