Rezultati Poklicnega barometra 2019 kažejo, da bodo potrebe delodajalcev v prihodnjem letu presegle ponudbo na trgu dela pri velikem številu poklicev. Na širšem območju Maribora primanjkljaj v kar 95 poklicnih skupinah.

V Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje so letos prvič izvedli raziskavo Poklicni barometer v vseh dvanajstih območnih službah, da bi preverili razmerje med ponudbo in povpraševanjem po 177 različnih poklicih v naslednjem letu.

Kvalitativna raziskava naj bi bilo v pomoč mladim, ki se odločajo o nadaljnjem šolanju ter brezposelnim in iskalcem zaposlitve za seznanitev s poklici, s katerimi bi si lahko izboljšali svojo zaposljivost. Med drugim pa je namenjena tudi kariernim svetovalcem, šolskim svetovalnim delavcem ter območnim službam in lokalnim uradom za načrtovanje strateških ciljev. 

V dvanajstih izvedbah je sodelovalo 82 notranjih svetovalcev in deset zunanjih strokovnjakov iz agencij za zaposlovanje in študentskega servisa. Kot so ugotovili, bodo v letu 2020 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela – kadrov bo torej primanjkovalo.

Rezultati raziskave so pokazali, da bo v prihajajočem letu na območju Slovenije v primanjkljaju 110 ocenjevanih poklicnih skupin. V ravnovesju jih bo 54, v presežku pa štirinajst.

Razlogi za primanjkljaje so različni – od pomanjkanja kandidatov v tem poklicu in premalo usposobljenega kadra do neprivlačnih delovnih pogojev, kot so nižja plača, neugoden delovni čas ali težko fizično delo, odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih. Nezanemarljivi pa so tudi strukturni dejavniki kot so invalidnost ali povprečna starost brezposelnih oziroma iskalcev zaposlitve.

V infografiki preverite, kateri poklici bodo v prihodnjem letu predvidoma v presežku, kateri v ravnovesju in kateri v primanjkljaju ter kaj so v ključni razlogi za slednje primere.

Na območju Maribora bo primanjkljaj občuten v 95 poklicnih skupinah, v 56 bosta povpraševanje in ponudba uravnovešena, v 25 pa bodo predvidoma beležili presežek.

Poklice, razvrščene glede na primanjkljaj, ravnovesje ali presežek v območni službi Maribor preverite v tabelah.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
metod trobec (nepreverjen)

prodam 6 tednov staro brejo svinjo

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Za manjkajoče poklice ustrezno dvignite plače in jih bo takoj dovolj, to je potem tržno gospodarstvo, saj trg ureja ponudbo in povpraševanje.

maria leydi (nepreverjen)

POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH

Pozdravljeni gospod / gospa
Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
certifikat in hitro od 2000 do 10.000 000 EUR za obdobje od
odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
Moj e-poštni naslov: [email protected]  

Starejše novice