Na meji z Avstrijo pri Gornji Radgoni je prišlo do zapletov pri vstopu avstrijskih državljanov v Slovenijo.

Slovenska vlada je v četrtek, potem ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo, sklenila, da lahko državljani Avstrije od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije za zdaj le še Hrvaška in Madžarska.

Toda iz Gornje Radgone poročajo, da na meji na mostu obračajo avtomobile z avstrijskimi državljani. Jelko Kacin je pojasnil, da so policisti dobili navodilo, da se promet za avstrijske državljane sprošča šele opolnoči s petka na soboto, in ne v noči s četrtka na petek. 

»Živel sem v prepričanju, da bi se to moralo zgoditi v noči iz četrtka na petek in zato so tudi mnogi avstrijski državljani krenili proti Sloveniji. V nadaljevanju sem dobil tudi ministra Aleša Hojsa, ki mi je potrdil, da je bila odločitev vlade taka. Domnevam, da je prišlo do šuma pri komuniciranju med vrhom ministrstva in slovensko policijo,« je zaplet pojasnil vladni govorec in dodal, da pričakuje, da se bo to uredilo že danes.

Ob tem se je Kacin še opravičil avstrijskim državljanom, ki so imeli težave pri prehodu v Slovenijo.

Evropa meje odpira 15. junija

Kacin je glede odpiranja meja v Evropi potrdil, da je ciljni datum 15. junij, a je to odvisno od epidemiološke slike. Ob tem je izpostavil primer Severne Makedonije, kjer v zadnjih dneh beležijo zelo veliko število novih okužb.

Glede Italije je pojasnil, da so tam še štiri dežele, ki imajo precej veliko število okužb, a deželi Furlanija - Julijska krajina in Benečija, ki sta najbliže Sloveniji, nista problematični za sprostitev. Ker imajo Italijani v svojih potnih listih navedeno tudi regijo, iz katere prihajajo, naj bi bilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani govora tudi o možnosti delne sprostitve za Italijo.

V zvezi z možnostjo avtobusnih prevozov slovenskih turistov na Hrvaško je Kacin povedal, da težav, kadar gre za prevoz na večdnevni dopust, ni, drugače je za enodnevne kopalne izlete. »Policiji se o tem dogovarjata in verjamem, da bo dogovor možen,« je dejal.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice