Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor je na današnji seji mariborskega mestnega sveta napovedal gradnjo novih stanovanj za mlade in mlade družine. Te namerava ponuditi na Dvorakovi ulici 5 in 7 na Taboru.

»To ne bodo neprofitna stanovanja, ampak stanovanja s tržno najemnino, zato smo iskali primerno lokacijo,« je pojasnila nova direktorica sklada Irena Španinger.

Gre za lokacijo nedaleč od Starega mosta čez Dravo in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer sta bila v preteklosti center za socialno delo in bančna poslovalnica, ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca pa je tja želela preseliti Mariborsko knjižnico. Za projekt nameravajo na stanovanjskem skladu odšteti 1,3 milijona evrov in če bo šlo vse po sreči, bodo stanovanja na voljo za oddajo v najem v drugi polovici leta 2023, piše STA.

»Imeli smo možnost te prostore prodati, a smo naredili preobrat, ker želimo, da se naredi nekaj kakovostnega za mlade. Ta stanovanja bodo pomagala graditi podobo mesta v očeh mladih in obenem prispevala k drugačni podobi stanovanjskega sklada,« je povedal župan Saša Arsenovič.

Mestni svetniki so potrdili potreben rebalans poslovno finančnega načrta sklada za leto 2020, obenem pa tudi letno poročilo tega sklada za lansko leto.

Občinska zemljišča meščanom za vrtove

Danes so obravnavali tudi poročilo o lanskem delu Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki med drugim kaže velik porast prihodkov od komunalnega prispevka, kar je posledica pospešene stanovanjske gradnje v Mariboru, katere nadaljevanje pa je zaradi epidemije novega koronavirusa letos pod vprašajem.

Velike spremembe so bile tudi pri prihodkih iz nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, saj se je z lanskim letom nekoliko spremenil način obračunavanja tega prispevka. Uresničilo se je napovedano zmanjšanje priliva za milijon evrov s strani pravnih oseb, so pa ta izpad sredstev nadomestili z izboljšanjem evidenc in odpravo sivih con pri fizičnih osebah. V tem delu so prejeli veliko pritožb, zato so bile odločbe izdane nekoliko pozneje in posledično se je del vplačil prenesel v naslednje leto.

Mestni svetniki so se v razpravi zavzeli, da bi zemljišča, ki so že dlje časa v prodaji, dali na voljo meščanom za vrtove. Direktor podjetja Mojmir Grmek temu predlogu ni nasprotoval, je pa opozoril, da je zemljišče potem v primeru dejanske prodaje težko hitro očistiti.

»To ni tako enostavno, kot si predstavljate. Če bi to želeli urediti, bi potrebovali razpis, ustrezno ureditev območja in podobno, obenem pa bi se v primeru prodaje zemljišča zelo težko znebili vrtičkarjev, kar kažejo številni primeri iz drugih mest, med drugim ljubljanskega Bežigrada,« je dodal Aljaž Bratina iz županove liste Arsenovič za Maribor, po poročanju STA.

Podžupan Samo Peter Medved pa je spomnil, da so nedavno objavili razpis za vrtičke pod Pekrsko gorco, pa ga je bilo treba ponoviti, ker med meščani ni bilo dovolj zanimanja.

Mestni svetniki so se seznanili še z uresničevanjem akcijskega načrta za izboljšanje enakih možnosti za invalide v občini. Ti so se med drugim razveselili predvidene gradnje dvigala v Narodnem domu Maribor in prilagoditve sanitarij na Lentu in pokopališču Dobrava.

Potrdili so tudi letno poročilo o izvajanju ukrepov iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta, med katerimi je energetska sanacija javnih objektov, ki kaže visoke prihranke, manj uspešna pa je občina pri uvajanju obnovljivih virov energije, še piše STA.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Poznavalci razmer vemo,da je lokacija neprimerna za širitev stanovanjskih objektov ! Edina možnost je poslovni objekt saj gre za omejen kare med starimi objekti .Predlagam ,da začasno uredite objekt stare socialne za brezdomce in reveže ,ki vam hirajo in umirajo v parku .

Starejše novice