Slika je simbolična.
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano del vzorcev za PCR testiranje od srede pošilja v Nemčijo.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano od srede del vzorcev za PCR testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo podjetju Eurofins, so za STA sporočili iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Podjetje vzorce obdela v roku 48 ur, kar je skladno s spremenjenim protokolom PCR testiranja, ki je v veljavi od srede.

Laboratoriji na višku zmogljivosti

Vseh sedem laboratorijev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano po Sloveniji obratuje na višku zmogljivosti, zato vzorce za PCR testiranje, ki jih ne morejo obdelati, v popoldanskem času izvajalec odpelje v tujino, rezultate pa vrne naslednji dan, so pojasnili.

V tujino trenutno odpeljejo 3000 do 4000 vzorcev dnevno. Podjetju Eurofins lahko vsak dan dostavijo do 5000 vzorcev, ob prehodni najavi pa do 10.000 vzorcev za PCR testiranje na dan.

Po dogovoru bodo vzorce v Nemčijo pošiljajo do največ tri mesece, a upajo, da bodo pomoč laboratorija v tujini potrebovali največ en mesec.

PCR testi zlati standard pri potrjevanju okužb

Spremenjeni protokol odvzema brisov za PCR testiranje je v veljavi od srede. Namenjen je zagotavljanju vzdržnih razmer v laboratorijih.

Prednost pri PCR testih, ki sicer predstavljajo zlati standard pri potrjevanju okužbe z novim kornavirusom, daje hospitaliziranim bolnikom in bolnikom z zdravstvenimi težavami, ki bi lahko zahtevale hospitalizacijo.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano po uveljavitvi protokola v sredo večjega upada v prejetih vzorcih za PCR testiranje še niso beležili.

Vsi brisi obdelani v roku 48 ur

Ob tem poudarjajo še, da v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano ne zavrnejo nobenega brisa.

Vse prejete brise pa obdelajo po vrstnem redu v roku 48 ur od prejema v laboratorij. V torek so v laboratorije prejeli največje število brisov, od tega so jih 95 odstotkov testirali v roku 24 ur.

Poleg tega za življenjsko ogrožene bolnike uporabljajo molekularne teste, ki omogočajo hitrejšo diagnostiko. Stopnjo nujnosti ocenijo zdravniki, ki obravnavajo bolnika ter poznajo njegovo zdravstveno stanje in pridružene bolezni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice