Vir: Wikipedija
Mariborska občina načrtuje postavitev doprsnega kipa pisatelju Stanku Majcnu, ki bi bil umeščen na Trgu Borisa Kidriča, s pogledom na rojstno hišo v Kersnikovi ulici 3.

Na načrt postavitve kipa pisatelju Stanku Majcnu, za katerega bi Mestna občina Maribor odštela 15 tisoč evrov, se je odzvala Levica Maribor, ki je bila kritična do smiselnosti postavitve.

»Maribor je preveč trpel med 2. svetovno vojno, da bi postavljali kipe kolaborantom,« so izpostavili iz Levice Maribor.

Z mariborske občine so za Mariborinfo pojasnili, da je pobudo podala mestna svetnica Barbara Glavič februarja lani, na 12. seji Mestnega sveta (20. 2. 2020), na pobudo Andreja Brvarja za postavitev doprsnega kipa Stanku Majcnu ob 50-letnici njegove smrti. 

V Levici Maribor pojasnjujejo, da je bil Majcen med drugim: »Eden pomembnejših političnih delavcev v času Kraljevine Jugoslavije, od 1935 do italijanske okupacije, v času bana Natlačna, podban Dravske banovine. V času okupacije, od leta 1943 pa - pozor - pomočnik predsednika Ljubljanske pokrajine Leona Rupnika ter od 1944 njegov namestnik!«

Dela Majcna cenijo mnogi slovenski literati

Mariborska občina pa je izpostavila, da gre za pomembnega pesnika, pisatelja in dramatika, ki je bil rojen leta 1888 v Mariboru in je leta 1970 v Mariboru tudi umrl.

»Ni je pesniške antologije zadnjega časa, da ne bi bil v njej s svojo poezijo zastopan tudi Majcen; njegovo prozo, zlasti novele in črtice, je visoko cenil že Ivan Cankar; njegovo dramatiko - napisal je 16 odrskih tekstov - visoko vrednotijo poznavalci od Franceta Koblarja, Marje Boršnik in Antona Slodnjaka do Tarasa Kermavnerja, Lada Kralja in Gorana Schmidta, manj pa so jo doslej uprizarjala gledališča,« so pojasnili na mariborski občini.

Dodajajo, da je Majcnov literarni opus po svoji tematiki ves prežet z individualnimi etičnimi vprašanji, tudi, kadar obravnava religiozne probleme, kar ga uvršča med naše prve personaliste in predhodnike eksistencialistične miselnosti.

Si Stanko Majcen, namestnik Leona Rupnika, zasluži svoj kip? Se je vprašal tudi profesor Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Boris Vezjak

Vezjak je izpostavil, da ni enoznačno mogoče mehanično ločevanje umetnika od osebe. Po njegovem mnenju je treba »ob podeljevanju nagrad, postavljanju spominskih obeležij ali kipov upoštevati številne druge vidike, tudi trenutke in kontekste počastitve«.

Poziv Levice: Občina naj sredstva nameni za obnovo drugih pomnikov 

V Levici Maribor pozivajo župana, da »takoj odstopi od načrtovane postavitve spomenika Stanku Majcnu, ne glede na to, kako 'dober' pisatelj in pesnik je bil!«

Predlagajo, da bi sredstva občina namenila raje za obnovo Spomenika talcev in njegove okolice ali kakšnih drugih pomnikov okupatorskega in kolaborantskega terorja nad Mariborčani.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

15.000 naj da predlagateljica iz svojega žepa .... in si ob spomeniku zapoje tisto njeno domoljubno od L. Marlene ... obrit te je treba po gllavi, namazat s katranim in posut s perjem ... kura zmešana ...

Starejše novice