Se na mariborski srednji šoli za oblikovanje odvija kadrovska čistka? To je odgovor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Pred dnevi smo poročali, da ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadja Jager Popović, kot ji očitajo zaposleni, izpolnjuje svojo napoved, da naj bi bilo treba približno deset odstotkov zaposlenih odpustiti.

Ravnateljica takšno napoved zanika in poudarja, da ne meče ljudi na cesto. Potrjuje pa, da je 90 odstotkov zaposlenih takšnih, ki delajo dobro, »deset procentov je pa takšnih, ki enostavno v tej šoli delajo špetir, ki ne delajo tako kot bi morali in seveda si ne zaslužijo delo učitelja na naši šoli.«

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije bo svojo članico Cvetko Hojnik, ki ima jutri ob 9. uri pri ravnateljici razgovor pred odpovedjo delovnega razmerja, branil z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo, ministrstvo za izobraževanje pa poziva, naj končno prepreči kršenje pravic zaposlenih. 

Objavljamo celo sporočilo medijem:

»Ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor jutri, to je v torek, 24. decembra 2019, kliče na razgovor pred odpovedjo delovnega razmerja članico Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Cvetko Hojnik. Zatem ko je ravnateljica nedavno podala nezakonito odpoved delovnega razmerja že sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski, kar je SVIZ razumel kot poskus discipliniranja sindikata, se je zdaj lotila še ene od članic. Razlogi za odpoved delovnega razmerja kolegici Cvetki Hojnik so povsem neutemeljeni in na sodišču bo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije dokazal, da so nezakoniti. Odveč je izpostavljati, da ravnateljica Nadja Jager Popović ponavlja vzorec preteklih nezakonitih odpuščanj: omenjena članica Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je do zdaj pogumno opozarjala na neustrezno ravnanje vodstva šole in se postavila v bran nezakonito odpuščenemu zaupniku. Le kako bi bilo namreč mogoče drugače razumeti aroganco ravnateljice, ki je v zadnjih letih kolegico Cvetko Hojnik vsakokrat znova ocenila z odlično oceno?

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ob dogajanju na Srednji šoli za oblikovanje Maribor Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ponovno poziva, naj se takoj vključi v dogajanje, saj ravnateljica grobo krši pravice zaposlenih, hkrati pa z nezakonitim ravnanjem, ko uresničuje javno izrečeno grožnjo, da bo odpustila deset odstotkov zaposlenih, škoduje državnemu proračunu, ki bo imel iz tega naslova zgolj znatne stroške. Za Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je povsem nesprejemljivo, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zgolj pasivno spremlja avtoritarno ravnanje ravnateljice in ne stori nič, da bi preprečilo neutemeljena, vnaprej in javno napovedana odpuščanja zaposlenih. Po odpovedi delovnega razmerja zaupniku sindikata Dejanu Paski članstvu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije na Srednji šoli za oblikovanje Maribor še ni uspelo izvoliti novega zaupnika, kar je posledica strahu pred sankcijami. A sindikata to ne bo odvrnilo od boja proti nezakonitemu odpuščanju – nasprotno, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije bo storil vse, da bo preprečil kršenje pravic kolegici Cvetki Hojnik in vsem drugim zaposlenim na šoli.

Članica Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je takoj po vabilu na razgovor pred odpovedjo delovnega razmerja prejela pravno pomoč Območnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Podravje, hkrati ji je sindikat dodelil odvetnika Dina Bauka, ki jo bo zastopal v sodnih postopkih, vključno tudi na jutrišnjem razgovoru.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice