Zakaj bi se Javni gospodarski zavod Rinka odpovedal zemljiščem za kmete, ki jih bodo izgubili zaradi gradnje Magnine tovarne?

Vlada je včeraj sprejela sklep o zagotovitvi nadomestnih zemljišč za kmete, ki jih bodo izgubili zaradi gradnje Magnine tovarne. Kot smo poročali, vlada s tem sklepom poziva Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, da za realizacijo predkupne pravice upravičencev na njihov predlog proda ali odda v zakup kmetijska zemljišča na območju Rač in Rogoze, ki so v upravljanju sklada. Toda pod pogojem, da ta zemljišča niso obremenjena z zakupom, takšnih zemljišč pa sklad nima. Vlada kot ustanoviteljica zato poziva mariborski Javni gospodarski zavod Rinka, naj sodeluje pri zagotovitvi zemljišč. Po domače, naj se jim odpove.

Ker na trgu ni na razpolago primernih nepremičnin, vlada poziva JGZ Rinko, da se odpove zakupu 25 hektarjev zemljišč.

JGZ Rinka: Tu kmetijsko dejavnost izvajamo že več kot 40 let

Direktor Javnega gospodarskega zavoda Rinka Aleš Kumperger, je za Mariborinfo potrdil, da so prejeli sklep vlade, s katerim jih kot ustanoviteljica poziva, da sodelujejo pri zagotovitvi zemljišč.

"Dejstvo je, da na tem področju izvajamo kmetijsko dejavnost že več kot 40 let. Izguba zemljišč za nas predstavlja zmanjšanje prihodkov iz kmetijske dejavnosti, potencialno zmanjšanje zaposlovanja zaprtih oseb, predvsem pa bi zmanjšanje površin lahko predstavljalo nezagotavljanje pogodbenih obveznosti do naših partnerjev," poziv vlade komentira Kumperger.

Bolj konkretnih odgovorov o tem, kaj bodo storili v zavodu, v tem trenutku Kumperger še ni mogel dajati, ker pogovori še potekajo, prav tako pa po njegovih besedah ni povsem jasno, o kakšnih površinah je govora in kakšne bodo posledice.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice