Dan inovativnosti 2020: enajst zlatih priznanj in dve posebni priznanji za mlado podjetje.

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije že 18. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah.

Nacionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Tretjina inovacij iz mikro in malih podjetih

Podeljenih je bilo enajst zlatih, štiriindvajset srebrnih, pet bronastih priznanj, dve posebni priznanji za mlado podjetje, eno posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva.

Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Dogodek je letos v celoti potekal v virtualnem okolju.

»Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro in malih podjetij, od tega pet s strani mladih inovativnih startupov,« je ob priložnosti slavnostne podelitve povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup

Poenostavitev že obstoječih rešitev

Predvsem pri mlajših inovatorjih je opaziti velik poudarek na inovacijah, ki temeljijo na poenostavitvi že obstoječih podobnih rešitev, kar izhaja iz sodobnih pristopov inoviranja na osnovi uporabniške izkušnje.

Takšni pristopi so po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije zelo dobrodošli tudi v marsikateri veliki korporaciji, priložnosti za razvoj pa so gotovo v inoviranju poslovnih modelov in storitvizaciji, saj smo še vedno zelo, verjetno preveč, usmerjeni v inoviranje izdelkov. 

Ravno zato bodo po besedah Gorjupa morali v prihodnjem obdobju veliko pozornost posvetiti ozaveščanju in učenju o različnih vrstah inovacij ter predvsem inoviranju poslovnih modelov.

Pahor prepričan, da Slovenci lahko zmagujemo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v govoru uvodoma navezal na konferenco Simptomi kreativnosti v okviru Dneva inovativnosti in dejal, da sta gospodarstvo in kreativni sektor stebra družbenega napredka, ključ pa je v njunem povezovanju. 

»Izjemni in prebojni projekti dokaz, da Slovenija zmore svoje znanje, ideje in kreativnost preliti v svetovno primerljive inovacije. Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo, ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo,« je dejal.

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije. 

Priznanja tudi štajerskim podjetjem

Med najbolj inovativnimi slovenskimi podjetji izstopajo tudi štajerska podjetja. 

Podjetje Weiler Abrasives iz Maribora je prejelo zlato priznanje za inovacijo: Rezalne in brusne plošče.

Podjetje Pharsol iz Hoč je prejelo zlato priznanje za inovacijo: Cryholder - Orodje za lažje, hitrejše in varnejše premikanje zamrznjenih kriovial.

Podjetje Deltahub iz okolice Braslovč je prejelo posebno nacionalno priznanje za mlado podjetje za inovacijo: Carpio - resnično ergonomski podstavek za zapestje.

Sicer pa je Gospodarska zbornica Slovenije je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2020 je to inovacija podjetja Kronoterm,  Adapt – tiha, prilagodljiva, pametna, učinkovita in prijazna toplotna črpalka.

Seznam vseh prejemnikov najgrajencev najdete TUKAJ.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ludi Rudi (nepreverjen)

Simptomi kreativnosti v okviru Dneva inovativnosti .....simptome norosti Borata .

Starejše novice