Znanih je novih osem slovenskih evropskih poslancev. Preverite, kakšni so bili izidi volitev v volilni enoti Maribor in koliko glasov so dobili Mariborčani.

Največji uspeh na volitvah so zabeležili v skupni listi SDS in SLS, ki bodo v prihodnjem mandatu imeli v Evropskem parlamentu tri svoje poslance. Po dva mandata so osvojili Socialni demokrati in Lista Marjana Šarca, enega pa v Novi Sloveniji.

Novi slovenskih evropski poslanci so Milan Zver (SDS in SLS), Romana Tomc (SDS in SLS), Franc Bogovič (SDS in SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi).

V Mariboru slabša volilna udeležba

V volilni enoti Maribor je bila volilna udeležba za več kot štiri odstotke slabša od nivoja države. Med listami je največ glasov v mariborski volilni enoti tako kot na ravni celotne države dobila skupna lista SDS in SLS. Na drugem mestu sledijo Socialni demokrati in na tretjem Lista Marjana Šarca. Manj glasov kot na ravni države je dobila četrta Nova Slovenija, medtem ko se je v volilni enoti Maribor DeSUS zavihtel na peto mesto. Sledi Levica, tik za njo pa Slovenska nacionalna stranka.

Nato sledita Stranka Alenke Bratušek in Stranka modernega centra. Zeleni Slovenije so v volilni enoti Maribor osvojili 1,60 odstotka vseh glasov, sledi pa koalicija Povežimo se z 1,44 odstotki glasov, na kateri so kandidirali tudi trije Mariborčani. Odstotek in četrt glasov je dobila Domovinska liga, Gibanje Zedinjena Slovenije pa je v volilni enoti Maribor prejela 1,15 odstotka glasov, kar je skorajda dvakrat več kot na ravni države. Najslabše se je uvrstila Dobra država, ki je dobila manj kot pol odstotka.

Največ med Mariborčani Kangler, drugi Šiško

Na tokratnih evropskih volitvah je kandidiralo 11 Mariborčanov. Nobenemu izmed njih se ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament, najbližje pa je bil nekdanji župan Maribora Franc Kangler

Kangler je prejel 10.197 preferenčnih glasov in mu je do stolčka evropskega poslanca zmanjkalo slabih tri tisoč glasov. Na drugem mestu po preferenčnih glasovih med Mariborčani je Andrej Šiško, ki je dobil 2.123 glasov oziroma kar dve tretjini glasov svoje liste. Helena Cvikl je dobila 1.209 preferenčnih glasov oziroma dobri 16 odstotkov glasov liste SMC.

Nekdanji rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj je dobil 564 preferenčnih glasov, Rudi Spruk 530, nekdanja Slovenka leta Petra Greiner pa 337.

Mariborska poslanca sta se na evropskih volitvah slabše odrezala. Branislav Rajić je dobil 268 preferenčnih glasov, Andrej Rajh pa 108. Mariborskemu mestnemu svetniku Josipu Rotarju so volivci namenili 106 preferenčnih glasov. Nermina Simončič jih je dobil 63, Katarina Žunko pa 53.

Preberite še

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amiminitis (nepreverjen)

Maribor je nor, kaj pa šele volilci.

Navijac (nepreverjen)

Taksna je realnost.rezultati.to steje.crno na belem.dejstva

In reply to by amiminitis (nepreverjen)

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Maribor je nor, kaj pa šele volivci.
Nikakor ne, tako je realno stanje v Mariboru, v R Sloveniji je le nazadoval in ni videti obrat navzgor. Franceka so hoteli likvidirati a je čudežno preživel, ker je hotel spremembe !!
Koliko obtožnic je že padlo ??

In reply to by amiminitis (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Kangler, Šiško... Saj smo res kmetavzerji:(((

Sendvić in šal (nepreverjen)

Le svećkarji so se udeležili volitev, da ne izgubijo službo.

Marjeta Otilija (nepreverjen)

Stranka DOM je ravno te manjkajoče glasove odvzela pomladnikom . Iztrgala jim je 8.011 glasov .Škoda !

Fredi the kruger (nepreverjen)

Stamota!

blanchartstephane

Moja ponudba velja za vse:
Pozdravljeni, Tukaj sem, da vam povem o moji storitvi financiranja posojil v 48 urah. Pišite mi na : [email protected] , lp

Starejše novice