Foto: Borut Živulovič/BoBo
V Mariboru bodo 18. junija volitve nadomestnega državnega svetnika, predstavnika lokalnih interesov v tretji volilni enoti, saj je bil Franc Kangler imenovan za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu in ne more biti več svetnik.

Občine zdaj izbirajo svoje kandidate, pri tem največ podpore uživa Željko Vogrin, strankarski kolega Franca Kanglerja.

Občinski sveti devetih občin morajo najkasneje 30 dni pred dnem glasovanja določiti svoje kandidate za državnega svetnika in njihova imena predložiti volilni komisiji s sedežem v Mariboru, poroča STA. Na volitvah mesec dni kasneje bodo zmagovalca izbrali elektorji, ki jih za to priložnost določijo občinski in mestni svetniki.

Število elektorjev je odvisno od števila prebivalcev posamezne občine. Največ jih ima Mestna občina Maribor, in sicer 23, sledi občina Hoče - Slivnica s tremi elektorji. Po dva elektorja imajo občine Duplek, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače - Fram in Šentilj, po enega pa Kungota in Starše. Skupno je 38 elektorjev.

Največji vpliv ima torej mariborska občina, kjer so mestni svetniki prejšnji teden s tajnim glasovanjem med petimi prijavljenimi kandidati izbrali Željka Vogrina, ki sta ga predlagali Kanglerjeva Nova ljudska stranka Slovenije in SDS.

Z 22 glasovi v 45-članskem mestnem svetu je močno premagal Milana Lukića iz vrst SMC, Draga Naberšnika iz vrst SD, Josipa Rotarja iz Liste kolesarjev in pešcev ter Matica Matjašiča iz Liste mladih. Povezujemo, čeprav prihaja iz vrst mestne opozicije.

Nekdanji načelnik mariborske upravne enote in že drugi mandat mariborski mestni svetnik velja za tesnega sodelavca nekdanjega mariborskega župana Kanglerja. Je eden vodilnih in ustanovnih članov NLS, ki jo je Kangler vzpostavil po izključitvi iz SLS, in njene barve zastopa tudi v aktualni sestavi mariborskega mestnega sveta.

V predstavitvi svoje kandidature za nadomestnega člana državnega svetnika je napovedal prizadevanja za decentralizacijo države, uvedbo pokrajin in ustrezno financiranje občin. »Za kandidaturo sem se odločil, ker sem prepričan, da lahko s svojimi izkušnjami, znanjem in kompetencami pomagam lokalnim skupnostim pri uveljavljanju njihovih interesov in reševanju njihovih težav,« je dejal.

Vogrina so kot svojega kandidata za nadomestnega člana državnega sveta predlagale še občine Duplek, Rače-Fram, Šentilj in Pesnica.

Občina Starše je za kandidata za državnega svetnika predlagala Boštjana Mundo, občina Hoče - Slivnica Franja Mihaliča, občina Miklavž na Dravskem polju pa Iztoka Peterina. Zanimivo je, da je hoškega kandidata Mihaliča predlagala SDS, ki se je v Mariboru izrekla za Vogrina.

V občini Kungota bodo svojega kandidata izbrali danes, ko je zadnji možni datum za predložitev kandidatur. Edini predlagani je po poročanju časnika Večer Leopold Hanžič, kar pomeni, da bo verjetno on njihov kandidat.

Kdo bo namesto Kanglerja v drugem domu slovenskega parlamenta postal eden od 22 zastopnikov lokalnih interesov, bo znano 18. junija, ko bodo potekale volitve.

Volitve v državni svet ponavadi niso deležne veliko pozornosti javnosti oziroma medijev, saj, kot rečeno, lahko glasujejo le elektorji. Več zanimanja so požele leta 2012, ko so jih spremljali ulični protesti proti tedanjemu kandidatu in mariborskemu županu Kanglerju.

Ta je bil kljub temu izvoljen za državnega svetnika, a je moral mandat predčasno končati. Najprej mu ostali svetniki na ustanovni seji niso potrdili mandata, a je nato uspel s pritožbo na ustavnem sodišču, poroča STA. Položaj državnega svetnika je obdržal tudi po odstopu z županskega položaja, a le dokler ni bil maja 2013 obsojen na sedem mesecev zapora zaradi sporne dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki. Kljub temu da je vrhovno sodišče sodbo kasneje razveljavilo, Kanglerju mandat ni bil vrnjen, saj je bil medtem že izvoljen nov član državnega sveta.

Za državnega svetnika je Kangler znova uspešno kandidiral novembra 2017, a mu je mandat prenehal, ko je bil marca letos imenovan na položaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu.

Državni svet sicer sestavlja 40 državnih svetnic in svetnikov, od tega po štirje predstavniki delodajalcev, delojemalcev ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, šest predstavnikov negospodarskih dejavnosti in 22 predstavnikov lokalnih interesov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aladin (nepreverjen)

Franceta nihče ne more nadomestiti . Takšne kot on trosi težko najdeš do Srbije.

Mariborcan1970 (nepreverjen)

NAJ RAZUME, KDOR LAHKO! Državni svet je sicer itak popolnoma odveč. Zapravljanje denarja.

Starejše novice