Turistična in gostinska podjetja za poletje iščejo sezonske delavce. Bi vas zanimalo?

Hrvaški primanjkuje delovne sile. Lani so tam bili najbolj iskani poklici natakar, kuhar, trgovec, skladiščnik, frizer in administrator, kažejo podatki spletnega portala Mojposao.hr. Na podobno stanje kaže tudi letošnje leto, hrvaški trg dela namreč ne zadovoljuje niti osnovnih potreb hrvaških delodajalcev.

Nekateri hrvaški delodajalci so tako že objavili razpise za letošnja sezonska delovna mesta, a so razočarani nad odzivom.

Nizke plače ...

Slabo zanimanje za tovrstno delo je najverjetneje posledica dejstva, da so tamkajšnje plače natakarjev in pomožnih kuharjev za tretjino nižje od državnega povprečja, ki znaša okoli 5500 kun, kar je približno 723 evrov.

Do konca junija 2018 slovenski delavci za zaposlitev na Hrvaškem potrebujejo delovno dovoljenje, pa še opozarjajo na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije.

Več o sezonski zaposlitvi na Hrvaškem najdete na spletni strani tamkajšnjega Ministrstva za notranje zadeve.

Sicer pa je na Hrvaškem trenutno več kot 240 tisoč brezposelnih, delodajalci pa poleg trgovcev, voznikov, natakarjev, kuharjev in frizerjev najbolj pogosto iščejo čistilke, diplomirane ekonomiste, zidarje in medicinske sestre, lahko še izberemo iz hrvaške spletne strani zavoda za zaposlovanje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice