Mariborska občinska zasedba je spregovorila o temah, ki so umeščene na osmo redno sejo Mestnega sveta Mestne občine Maribor. Med drugim so razkrili tudi, da občinski časopis ne bo obstajal samo v tiskani obliki.

Pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta, na kateri bodo med drugim obravnavali spremembe in dopolnitve odloka o občinskem proračunu za letos in odlok o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa Mestne občine Maribor, se župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič ni mogel izogniti vprašanjem na temo načrtovane izdaje občinskega časopisa.

»Gre za občinsko glasilo, ki ga ima velika večina manjših občin, ki ga imajo naše lekarne, ima ga Marprom in ne vidim v tem nič drugega, kot pa možnost celovitega obveščanja o tem, kar 1011 ljudi, plačanih direktno iz proračuna, in 5044 drugih meščanov dela še v drugih podjetjih,« zagovarja načrte županstva.

»Mislim, da je čas, da se začnemo z zgodbami tudi hvaliti,« je jasno nakazal uredniško politiko občinskega časopisa in dodal: »Verjamem, da bodo te zgodbe tako dobro napisane, da jih bodo ljudje z veseljem brali.«

Ne samo časopis, tudi informativna občinska spletna stran

Arsenovič je med pojasnjevanjem načrtov še pojasnil, da bodo vse zgodbe objavljali na spletu, le 'izbrane' bodo zajadrale v tiskano obliko. »Osnova temu bo elektronski medij, ki je dosti cenejši,« je dejal. Ker pa ima Maribor - tako župan - še vedno ljudi, ki raje berejo novice v tiskani obliki, bo nekaj izdaj občinskega časopisa izšlo v tiskani obliki.

»Začutiti moramo, da je to pozitivno mesto in je treba tudi zgodbe pisati na pozitiven način, kjer se da tudi pohvaliti, da hočemo, znamo, zmoremo. Menim, da to ni nič slabega,« je ovrgel opozorila Društva novinarjev Slovenije, da so občinska glasila zgolj milijoni evrov javnega denarja za promocijo trenutne veje oblasti. 

Do nasprotovanj prihaja tudi zaradi pristojnosti mariborskega župana Arsenoviča, ki si je zagotovil vpliv na uredniško politiko – odgovornega urednika bo lahko imenoval in razrešil kar župan sam.

Kako je imel torej v mislih samoomejitev, glede na prvotne besede, da to ne bo županovo glasilo, čeprav bo urednika lahko imenoval in razrešil sam. »Ja, da ne bo moja slika na vsaki strani,« odgovarja.

O sredstvih, ki jih bodo na občini namenili za izhajanje občinskega časopisa, je v odloku sicer zapisano: »Glede na vprašanja o financiranju mestnega časopisa in zagotovljenih sredstvih za njegovo izdajanje pojasnjujemo, da se bo z rebalansom proračuna odprla nova proračunska postavka PP 211818, na kateri bodo zagotovljena sredstva za leto 2019 z v višini 30.000,00 evrov

Kot smo poročali, bo časopis, ki bo po napovedih poročal o delu župana, mestnega sveta, mestne uprave, mestnih četrti in krajevnih skupnosti, javnih zavodov ter ostalih pravnih oseb, očitno začel izhajati še letos.

Občinski časopis bo praviloma izhajal na dva meseca, izjemoma pa lahko izide tudi izredna ali dvojna številka. 

ČASOPIS za prijazen Maribor ali Jutro?

V odloku o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa Mestne občine Maribor je zapisano, da naj bi se časopis imenoval ČASOPIS za prijazen Maribor. Pojavili so se predlogi, da bi se časopis imenoval Jutro, a je občina v istem odloku obrazložila, zakaj se občinski časopis naj ne bi imenoval Jutro: »Predlagano ime časopisa »Jutro« se zdi kot protiutež uveljavljenemu mediju 'Večer' ki ima v Mariboru dolgoletno tradicijo in ugled. Mestni časopis je drug tip medija, ki se bistveno razlikuje po programski zasnovi. Zato želimo to izpostaviti že pri samem imenu občinskega časopisa.«

V odloku pa prav tako piše, kdo so primerni člani za uredniški odbor: »Uredniški odbor mora biti sestavljen tako, da so v njem: eden član, ki je mestni svetnik, eden  član, ki je zaposlen v Mestni občini Maribor, štirje člani, ki so ugledni, izobraženi meščani iz različnih vsebinskih področjih in poznajo mesto, njegovo zgodovino in jih zanima razvoj mesta (zunanji člani). Uredniški odbor se imenuje za mandat štirih let.«

Člani uredniškega odbora pa bodo prav tako upravičeni do sejnin. V odloku so določili, da »odgovorni urednik in člani uredniskega odbora so za svoje delo upravičeni do sejnin za posamezno sejo in sicer odgovorni urednik v visini 1,5 odstotka plače župana ter člani uredniškega odbora, razen člana, ki je zaposlen v Mestni občini Maribor, v višini 1 odstotka plače župana.«

Sicer pa bo župan Arsenovič lahko lektoriranje, oblikovanje ali fotografiranje prenesel na zunanjega izvajalca, navajajo v odloku: »Posamezna tehnična in organizacijska opravila, vezana na izdajanje časopisa, kot so na primer lektoriranje, oblikovanje, fotografiranje se lahko prenesejo na zunanjega izvajalca v skladu s predpisi javnega naročanja. Pogodbo z zunanjim izvajalcem sklene župan.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Torej se gre arsenovic diktatorja.Tipicno manipuliranje medijev.Upam stavit vse,da se bo lahko pisalo le to,kar bo pogodu njemu.Skoda davkoplacevalskega denarja za casopis,ki ne bo premogel objektivnega obvescanja ljudi.Isto je s tem portalom.Ce clovek napise resnico,ga izbrisejo.Fuj pa taka obcina,drzava in mediji,ki so navadne prodane picke.

Starejše novice