Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je zaradi slabšanja epidemiološke slike včeraj pozno zvečer razglasila epidemijo. Kot je pojasnil Jelko Kacin, so se za to obdobje odločili zato, ker gre za dva dvotedenska ciklusa, upajo, da se bo v tem času število dnevnih okužb zmanjšalo.

Kljub razglasitvi epidemije se vlada ni odločila za aktiviranje dodatnih ukrepov - zapiranje trgovin, frizerskih in kozmetičnih salonov, omejitve javnega promete. Ocenili so namreč, da smo zadosti disciplinirani. 

Ne spreglejte! Od jutri omejitev gibanja

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da izjema glede prehajanja med oranžnimi in rdečimi regijami od jutri ne velja več. »Ni več možnosti prehajanja med regijami,« je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Prehajanje med statističnimi regijami

Z odlokom se zaradi preprečitve širjenja nalezljive bolezni covid-19 začasno se omeji prehajanje med statističnimi regijami. Izjemoma je, ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, za posameznike dovoljeno prehajanje za:

  1.  prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
  2. opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
  3. odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
  4. varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov,
  5. dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
  6. dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
  7. dostop do storitev za nujne primere,
  8. dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
  9. dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
  10. izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva.

»Pomembna sprememba odloka je, da se lahko od jutri na prostem zbira maksimalno šest oseb. Edina izjema je vezana na družinske člane,« je še pojasnil Hojs.

Zelo pomembno je, da so prepovedani vsi shodi, prireditve, verski obredi, poroke … Vse, kar je do zdaj bilo še mogoče v oranžnih regijah, od jutri nikjer več v Sloveniji ni dovoljeno. 

»Začasno se omejuje tudi gibanje v nočnem času. To pomeni, da od jutri od 21. ure zvečer pa do 6. ure zjutraj velja omejitev gibanja,« je jasen Hojs.

Kot pravi, izkušnje iz tujine kažejo, da je širjenje okužb posledica zasebnega druženja v nočnem času. 

Kazni za gibanje med regijami in v nočnem času so relativno visoke, po besedah Hojsa znašajo med 400 in 4000 evri. 

Sprememba pri koriščenju bonov 

Glede prehajanja med regijami se obseg izjem zmanjša. Izjema koriščenja turističnih kapacitet, za katere je bila opravljena rezervacija do uveljavitve prejšnjega odloka, ne velja več. Veljavnost turističnih bonov bo vlada podaljšala.

Meje ostajajo odprte, a le za izjeme, ki so določene v odloku. Tranzit skozi Slovenijo v tujino je mogoč. Muzeji in galerije, tako kot trgovine, ostajajo odprti.

Globe za kršitve tega odloka se izrekajo v skladu z zakonom, ki ureja nalezljive bolezni. Izvajanje tega odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti. Če pri opravljanju svojih nalog vpoklican pripadnik civilne zaščite naleti na kršitve iz tega odloka, ki jih ne more preprečiti oziroma prekiniti z opozorilom, o kršitvi nemudoma obvesti najbližjo policijsko postajo.

Kazni od 400 do 4000 evrov so lahko odrejene na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, je pojasnil Hojs in dodal: »Naš namen ni kaznovanje, kar smo v preteklih dneh zgolj z opozarjanjem tudi dokazali.«

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Ukrepi tako kot veter piha in po vremenu.Enkrat tako drugi dan tako...maske ne..maske da..te so se najmanjsi problem-)..rezervacije da ...rezervacije ne....prehod da..prehod ne....
Skoda,ker je vsa kredibilnost ze zdavnaj sla.l pi gobe.Orbanizacija pa se zacenja.

Pezde plemeniti (nepreverjen)

Hojsek 🖕🖕🖕to je zate zapirajo svojo gnilo familijo.

sosedd (nepreverjen)

GOTOF JE !

Djuro (nepreverjen)

92. člen
(vojno in izredno stanje)
(neuradno prečiščeno besedilo)
Izredno stanje se razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor.

Državni zbor odloči o uporabi obrambnih sil.

Kadar se državni zbor ne more sestati, odloča o zadevah iz prvega in drugega odstavka predsednik republike. Odločitve mora dati v potrditev državnemu zboru takoj, ko se ta sestane.

Kdo je tukaj nor ?

Danvid (nepreverjen)

Jebite se vlada.

Default (nepreverjen)

To sedaj je pa nadzor naroda diktatura dol s starim prascom

Starejše novice