To peti paket protikorona ukrepov prinaša za samozaposlene, družbenike in kmete.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok pripada tudi od 250 do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta. 

Izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za oktober, november in december je že na voljo. Dostopna je na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31. 12. 2020. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Kdaj so upravičeni do dohodka?

Samozaposleni, družbeniki in kmeti so do delno povrnjenega izgubljenega dohodka upravičeni, če ne morejo opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu.

Upravičenec mora dokazati, da ne more opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu. Če uveljavlja povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi:

  • odrejene karantene: upravičen je do delnega povračila izgubljenega dohodka, če se odpravi v državo na zelenem ali oranžnem seznamu v času njegovega odhoda iz Slovenije in mu je bila ob prehodu meje pri povratku v Sloveniji odrejena karantena, ker je bila država uvrščena na rdeči seznam, ali če mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo
  • obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali zaradi druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole: upravičen je do delnega povračila izgubljenega dohodka, če je otroku odrejena karantena ali če predloži ustrezno dokazilo, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole (npr. potrdilo vrtca ali šole, da je oddelek, vrtec ali šola zaprt).

Nadomestila različno visoka

250 evrov za vsako odrejeno karanteno ali za čas, ko ni zmožen opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar ne več kot 250 evrov za deset dni, 500 evrov za dvajset dni in 750 evrov v enem mesecu.

Vloga se mora vložiti v roku 30 dni od vročitve odločbe o karanteni oziroma od pridobitve drugega ustreznega dokazila, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najkasneje do 31. decembra 2020.

Nakazilo zneska:

  • do 31. 10. 2020: če bo vloga vložena do tega datuma, bo nakazan denar na TRR 10. 11. 2020 
  • od 1. 11. do 30. 11. 2020: če bo vloga vložena v tem obdobju za november ali za oktober in november skupaj, bo nakazan denar na TRR  do 10.12. 2020. 
  • od 1. 12. do 31. 12. 2020: če bo vloga vložena v tem obdobju za december ali za december in november ali za december in oktober ali za vse tri mesece skupaj, bo nakazan denar na TRR 10. 1. 2021. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Off (nepreverjen)

Ne razumem nadomestila za kmete ? Ali je folk na tabletah ? Trgovine in tržnice z živili so odprte in tudi na črnih stojnicah prodajajo po MB .

baba od župana (nepreverjen)

A JE TEBI BIK V GLAVO PRDNIL

In reply to by Off (nepreverjen)

Starejše novice