Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin sta predstavila trenutno epidemiološko sliko.

»Prva prioriteta vlade je, da do prihodnjega torka, ko se bo pričel pouk, izločimo čim več tistih, pri katerih se bo razvila bolezen in se bo na ta način pouk v čim več razredih izvedel v živo in ne preko spleta,« je dejal vladni govorec. Včeraj je bilo opravljenih kar 1439 testov in odkritih 36 novih okužb. Med na novo okuženimi je le sedem povezanih z uvozom iz tujine, kar je spodbuden podatek.

Obenem je Kacin poudaril še, da je tretjina današnjih okužb potrjena pri posameznikih, ki jim je bila še pred tem odrejena karantena, kar dokazuje, da je uvedba karantene za vse, ki se vračajo iz epidemiološko nevarnih držav, učinkovita rešitev vlade.

Nuška Čakš Jager (FOTO: BOBO)

Zboli 10 odstotkov vseh v karanteni 

Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavila trenutno epidemiološko sliko po svetu in pri nas. Ob tem je pohvalila, da imamo v Slovenijo visoko število opravljenih testov, kar nas uvršča na vrh evropskih držav, 14-dnevna kumulativna incidenca pa kaže, da imamo 20,14 okuženih na 100.000 prebivalcev. Med zdravstvenimi delavci okužbe ne naraščajo, je pa bila včeraj nova okužba potrjena pri varovanki doma starejših občanov. Trend okužb v zadnjem času je sicer nagnjen k mlajšim starostnim skupinam.

Čakš Jagrova posebej izpostavlja izjemen porast odstotka okuženih, ki jih zaznavajo v karanteni. Delež je namreč v zadnjem času bistveni večji, kot je bil v začetku, trenutno celo skoraj pri 10 odstotkih vseh v karanteni potrdijo okužbo. »Karantena je tisti ukrep, ki nam v tem trenutku omogoča, da obvladujemo širjenje bolezni,« ocenjuje strokovnjakinja. 

Razlika med izolacijo in karanteno, apel ljudem

Čakš Jagrova je pojasnila veliko razliko med dvema pojmoma, ki se precej mešata - izolacija in karantena. Izolacija pomeni osamitev bolne osebe ali osebe, pri kateri je potrjena okužba, pa ni nujno, da ima simptome. Taka oseba gre v izolacijo in zanjo skrbi ležeči zdravnik. 

Karantena pa je pravzaprav ukrep, ki ga poznamo že od sedmega stoletja pred našim štetjem in se je skozi vso zgodovino pojavljala kot izredno pomemben ukrep za zamejevanje širjenja okužb. Karantena je osamitev zdrave osebe, ki je bila v tesnem rizičnem stiku z osebo, ki je bolna ali okužena.

Strokovnjakinja z nacionalnega inštituta je problematiko epidemiologov ponazorila z zgodbo starejše osebe, ki že dve leti čaka na operativni poseg. Tako je povedala, da so pri dekletu, ki je obiskalo zabaviščni park na Hrvaškem in se vrnilo v Slovenijo ter hodila v službo, potrdili okužbo, v njeni delovni organizaciji odkrili tesne rizične stike in jih dali v karanteno. Okuženo dekle je imelo partnerja, ki je živel s sestro in mamo, ki je čakala na operacijo. Izkazalo se je, da je tudi partner dekleta okužen in starejša gospa je ponovno ostala brez operativnega posega, na katerega je čakala že dve leti. 

»Ne samo, da se nam zaradi virusa rušijo vsakodnevni dogodki in načrtovane potrebne aktivnosti, izredno pomembno je, da izvemo hitro in ažurno, kdo je tesen rizični kontakt in iz populacije lahko izvlečemo okužene ter tako posledično zaščitimo rizične skupine,« je pojasnila nauk zgodbe. 

Čakš Jagrova ob tem poudarja, da je na terenu nemogoče vsega predvidevati, saj je vsaka situacija specifična, ampak apelira na ljudi »da skušajo pomagati epidemiologom in so odkritosrčni, da virus čim bolj zajezimo in omogočimo normalen potek življenja«.

Zasedal bo krizni del vlade

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je ponovno napovedal današnje popoldansko zasedanje »kriznega dela vlade« - gre za ključne ministre na resorjih, ki so pomembni za covid-19;  za notranje zadeve, zdravje, delo in šolstvo, prisotni bodo podpredsedniki vlade in predsednik vlade, NIJZ in svetovalna skupina, republiški štab civilne zaščite in zdravstvena inšpekcija.

Vlada bo na Brdu pri Kranju nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah vlade na jesenski val širjenja okužb, govorili pa bodo tudi o začetku šolskega leta. »Na podlagi te ožje razprave bodo pripravljene podlage za jutrišnjo odločanje na vladi,« je pojasnil Kacin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice