Slika je simbolična.
S prehodom v oranžno fazo smo dočakali sprostitve nekaterih ukrepov, a so se ti na drugi strani zaostrili za kmete. Testiranje je postalo obvezno za kmete, ki prodajajo na tržnici ali doma. Opozarjajo, da takšen pogoj v praksi ni izvedljiv.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji kot predpogoj za prodajo kmetijskih pridelkov na kmetijah in tržnicah uvaja obvezno testiranje kmetov.

Prodajalci ob premičnih stojnicah, kot je na primer prodaja ob cesti ali v trgovskem centru, negativnega testa ne potrebujejo. 

Obvezna uporaba hitrih testov na okužbo s covid-19 vzbuja številna vprašanja in pomisleke, številni kmeti se srečujejo z nemogočimi razmerami za testiranje in prosijo za rešitev nastale situacije.

Društvo Slovenska kmečka zveza zato nasprotuje obveznim hitrim testom za kmete, ki prodajo prodajajo sadje in zelenjavo doma ali na tržnicah, »pa tudi za vse ostale trgovce, učitelje, obrtnike in druge, ki jim nezanesljivi hitri testi pogosto predstavljajo veliko breme ob zelo vprašljivih učinkih«.

V društvu pozivajo vlado, da dodatno razmisli o tem ukrepu in poskuša poiskati druge oblike zaščite pred širitvijo koronavirusa.

Na kmetijski zbornici predlagajo, da se kmete izvzame iz testiranja

Da se kmete izvzame iz testiranja, si želijo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Kot so sporočili, ugotavljajo, da v praksi tovrstni pogoj za kmete ni izvedljiv.

Zato so o tem obvestili Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije in predlagali, da se prodaja na kmetijah in v okviru tržnic umestita med izjeme, za katere testiranje ni potrebno.

Na zbornici ob tem poudarjajo, da se kmeta, ki na trgu nastopa kot posameznik, nikakor ne more enačiti z večjimi trgovskimi verigami, ki razpolagajo z nadomestnimi kadrovskimi resursi, večjimi finančnimi sredstvi in tudi zmožnostmi racionalnega organiziranja testiranja.

Hkrati izpostavljajo problem nedostopnosti testiranj v okviru javne mreže: »Kmetje namreč sporočajo, da jim je testiranje, zaradi prednostne obravnave nekaterih drugih kategorij kot so šolniki in zdravstveni delavci, v praksi onemogočeno.«

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pristojnim ustanovam zato predlaga, da se do ureditve vprašanja o izvzetju iz testiranja kmete prizna kot posebno kategorijo, ki je v okviru javne mreže upravičena do prednostnega in brezplačnega testiranja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

enkrat kmet vedno kmet

Starejše novice