Mariborsko letališče bo pod Aerodromom Maribor obratovalo le še do 17. julija. Z naslednjim dnem bi letališče morala prevzeti družba DRI, a še vedno ni zaprosila za obratovalno dovoljenje. S težavami se tako že soočajo nogometne ekipe.

Po izteku odpovednega roka najemne pogodbe Aerodroma Maribor bo upravljanje z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor prevzela družba DRI upravljanje investicij. Ta zdaj bije bitko s časom, saj bi moral v pičlih treh tednih dobiti obratovalno dovoljenje.

Obratovalno dovoljenje podeljuje Agencija za civilno letalstvo, DRI pa še vedno sploh ni oddala vloge za pridobitev dovoljenja. Kot nam je uspelo izvedeti, načrtujejo, da bodo vlogo oddali šele prihodnji teden, torej le dva tedna pred načrtovanim začetkom obratovanja.

Zaposleni podpisali pogodbe

Eden izmed pogojev za pridobitev obratovalnega dovoljenja je tudi ustrezno usposobljen kader. Pred časom je DRI zaposlenim v Aerodromu Maribor ponudil pogodbe o zaposlitvi, a jih ti niso takoj podpisali.

Vodja prometa in odgovorna oseba za varovanje na letališču Tone Bračko je potrdil, da so vsi zaposleni, vključno z njim, podpisali pogodbe o zaposlitvi na DRI. Pri Aerodromu Maribor tako ostajajo do 17. julija, medtem ko bodo 18. julija že zaposleni pri DRI.

Negotovost nogometašev, letov ne morejo potrditi

Menjava upravljavca mariborskega letališča prihaja ob najbolj nepravem času za to letališče. V zadnjih letih je edini pravi promet letališče beležilo po zaslugi nogometnih ekip. Tako se pogosto govori o tem, da je pravzaprav NK Maribor najboljša stranka mariborskega letališča.

Julija se bodo začele kvalifikacije za uvrstitev v evropska tekmovanja. Prav v poletnem času je tako na mariborsko letališče prispelo največ čarterskih poletov nogometnih ekip. V junijskem času so redne stranke moštva, ki se pripravljajo v severovzhodni Sloveniji, v drugi polovici julija pa bodo to ekipe, ki bodo v bližini Maribora igrale evropske tekme.

Ena izmed takšnih ekip je tudi izraelski Maccabi Haifa, ki bo 18. julija igral v Murski Soboti. Izraelci želijo v Slovenijo prispeti na mariborsko letališče 16. julija, vrniti pa se v noči s četrtka na petek, torej 19. julija ob 2. uri. Kljub temu, da Izraelci let oglašujejo in prodajajo tudi svojim navijačem, pristojni na mariborskem letališču letov še niso mogli potrditi

Kot je pojasnjuje Tone Bračko za prihodni let ni težav, saj bo 16. julija letališče še nemoteno obratovalo pod Aerodromom Maribor. Drugačna zgodba je s povratnim letom, ko bo upravljavec že DRI. Ali pa bo takrat DRI že imel obratovalno dovoljenje za upravljanje z letališčem pa ni znano in bo bržkone znano tik pred zdajci.

Maribor in Mura za zdaj brez težav

Pri murskosoboškem prvoligašu si medtem ne belijo glave z usodo Letališča Edvarda Rusjana Maribor. Muraši bodo namreč v Izrael poleteli z Dunaja.

Le teden dni pred morebitnim zaprtjem letališča bodo z mariborskega letališča v islandski Reykjavik poleteli nogometaši NK Maribor. Islandski gostje medtem v Maribor ne bodo prileteli s čarterskim poletom, temveč z redno linijo k našim severnim sosedom.

Se bo pa ob morebitnem zaprtju letališča drugače kot običajno moral znajti tudi Maribor, saj bi v drugem kvalifikacijskem krogu ob potovanju v Armenijo ali Švedsko namesto mariborskega moral uporabiti eno izmed letališč pri naših severnih sosedih.

Pristojni na ministrstvu za infrastrukturo so sicer optimistični, da bi lahko dovoljenje bilo izdano v doglednem času, toda s tem se ne strinjajo strokovnjaki. Pridobivanje obratovalnega dovoljenja za upravljanje z mednarodnim letališčem lahko traja tudi več mesecev. V tem primeru bi bilo mariborsko letališče nekaj časa zaprto, letov pa ne bi bilo.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zaprimo nepotrebno! (nepreverjen)

Ni potrebe ni podpore ni zanimanja .
..

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Sem bodo že prileteli, nazaj se naj vračajo peš ali ostanejo na počitnicah dokler ne bo urejeno vse potrebno, sicer do Gradca tudi ni daleč !

In reply to by Zaprimo nepotrebno! (nepreverjen)

Bombek (nepreverjen)

To možno samo v Sloveniji in nesposobnost ministrstva z vladi skupaj..!

Starejše novice