Na sodišče za vojne zločine Srbije je po poročanju srbskih medijev bila vložena kazenska prijava proti prvemu predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu.

Kučanu 28-letni vlagatelj pripisuje odgovornost za vojne zločine proti vojnim ujetnikom in celo za genocid leta 1991. Prijava je sicer bila vložena s strani beograjskega odvetnika Dušana Bratića, ki raziskuje domnevne vojne zločine, storjene nad pripadniki Jugoslovanske ljudske armade in civilisti na območju bivše Jugoslavije v začetku 1990-ih.

Po pisanju Dela so med prijavljenimi še načelnik tedanje TO Janez Slapar, eden od poveljnikov njenih enot Franc Anderlič ter štiri osebe, ki so zločine domnevno neposredno izvrševale.

V času oboroženih spopadov naj bi po navedbah prijave kršili mednarodno pravo iz Ženevske konvencije, ko je 29. junija 1991 skupina pripadnikov Teritorialne na Škofijah, nedaleč od mejnega prehoda v času sporazuma o prekinitvi ognja streljala na kolono terenskih vozil JLA.

»Kučan ne le, da ni storil ničesar, da bi izvršitelje kaznoval, pač pa je spodbujal k vojnim zločinom, tako da so bili do 8. julija izvršeni številni vojni zločini nad civilnim prebivalstvom, tudi nad ženami in otroki pripadnikov JLA, ranjenci, sanitetnemu osebju, ujetnikom in vojakom, ki so položili orožje,« Bratićeve besede navaja Delo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice