Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je začel s pregledom epidemiološke slike celotnega konca tedna. V soboto je bilo opravljenih 2669 PCR testov. Z njimi je bilo potrjenih 667 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov v soboto znašal 25 odstotkov.

Glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo občine Ljubljana, Maribor, Ormož, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Ajdovščina.

Grafi kažejo, da incidenca potrjenih primerov raste.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je podrobno predstavil umrljivost v letu 2020 povezano s covid-19.

Kot je dejal uvodoma, se podatki zbirajo različno, niso standardizirani, zato so le delno primerljivi, ne priporoča se neposrednega primerjanja podatkov o umrljivosti v povezavi s covid 19, saj se enotna klasifikacija v svetu šele vzpostavlja.

Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (foto: Bobo).

Lani s covid umrlo 2891 oseb

Zaradi covid-19 je več smrti med starostniki, a na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje beležijo tudi smrti med mladimi. Število smrti raste s številom odkritih primerov. 

V 2020 je s covid-19 umrlo 2891 oseb. Od tega jih je v domovih za ostarele umrlo 1682 oziroma 58 odstotkov, v populaciji, ki ne sodi v domove za ostarele pa so zabeležili 1209 smrti povezanih s covid-19.

V letu 2019 je v Sloveniji umrlo 21.112 ljudi, lani 24.265. Presežna vrednost števila smrti v 2020, glede na 2019, je bila 3153. Mednarodna primerjava pokaže, da je smrtnost odvisna od faze epidemije.

Število smrti povezano z razvitostjo

Največ smrti, povezanih s covid-19, je bilo v Osrednjeslovenski regiji, ki ima največ prebivalcev. Če pa se pogleda podatek števila smrti na 100.000 prebivalcev, je jasno, da je bila najbolj obremenjena pomurska regija, najmanj pa obalno-kraška. 

Vir: Vlada Republike Slovenije

»Število smrti lahko povežemo tudi z razvitostjo regij,« je dejal Krek.

Kot še dodaja Krek, je znano, da bolj pogosto umirajo starejši od 55 let, imajo pa tudi primere smrti pri mlajših.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Če pogledamo mednarodno primerjavo, je jasno, da je v državah, kjer je izbruh epidemije zelo buren, kot je trenutno tudi pri nas, število presežnih smrti zelo visoko, ko se epidemija umiri, pa je presežna vrednost nižja.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The King (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vas vsaj konkretno plačajo, da pišete te laži vsak dan.

Žalost (nepreverjen)

Tebi je celi svet podkupljiv. Ojojoj kaj mora vse zemlja nosit.

In reply to by Ragnar The King (nepreverjen)

Viola (nepreverjen)

Či več druženj na Pohorju in drugod. 'Bolniki' nikoli ne bodo dojeli.

dd (nepreverjen)

BOLNIKI nikoli ne boste dojeli DA VIRUS NE BO IZGINIL NIKOLI, in da NE BOMO do konca življenja zaprti zaradi tega pa če bo 5000 starčkov pomrlo letno al pa ne bo, ti in tebi podobni idioti se pač skrivajte po kleteh še naprej, mi se pač NE BOMO ker je ta nateg šel predaleč, dokler se bo masovno testiralo in vsakodnevno poročalo o tem fejk virusu bo tud leta 2025 situaciji ČISTO ENAKA kot je danes

In reply to by Viola (nepreverjen)

Jakove (nepreverjen)

Volio bi jednom da te slučajno sretnem a da ne nosiš maske. Od tada češ i spavati sa maskom vjeruj mi.

In reply to by dd (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Bravooo ha, ha, ha,... pa še sanjati te mora. He, he,he,...

In reply to by Jakove (nepreverjen)

Starejše novice