Foto: Bobo
Premier Janez Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov.

»Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije,« je zapisal Janez Janša.

Pred tem je sicer objavil še en tvit, ki pa ga je nato popravil z zgoraj navedenim. V prvem zapisu je ocenil, da »pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.«

»Izražanje sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične«

Objava je sprožila številne odzive na Twitterju in drugod. Spletni portal Slobodna Bosna je tvit označil kot »morbidno, nedržavniško provokacijo« slovenskega premierja.

»Uvrščati genocid v Srebrenici na seznam komunističnih zločinov, postavljati enačaj med obračuni partizanskih enot z vojnimi nasprotniki po drugi svetovni vojni na eni ter pokolom nad Bošnjaki Podrinja v sklopu uresničevanja velikosrbskega načrta na drugi strani, to zmore le nepoučen ali zlonameren in neuravnovešen um. Janez Janša pa, kolikor vemo, ni nepoučen,« so med drugim še zapisali na portalu.

»Medtem ko cel svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti na nekaj drugega, z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistične. Ali skuša Janša na ta način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?« pa so na spletu zapisali pri sarajevskem časniku Oslobođenje.

Evropska poslanka, ki trenutno vodi SD, Tanja Fajon je Janšev tvit označila za »brezsramen«, medtem ko je njen strankarski kolega v SD in Evropskem parlamentu Milan Brglez na Twitterju ocenil, da gre za »nepietetno in zavržno dejanje do žrtev in svojcev Srebrenice« ter »zunanjepolitično sramoto«.

Janša se je sicer oglasil ob 25. obletnici genocida, v katerem so pripadniki vojske in policije Republike srbske na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica pobili več kot 8372 Bošnjakov. To so storili samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995. V državah članicah Evropske unije 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ozon (nepreverjen)

Pač, kaj moremo, takega Janeza pač imamo, žalostno, dela pa se škoda vsem Slovencem

Nesprejemljivo, (nepreverjen)

nespodobno, nemoralno ... neodgovorno. ODSTOP!

hopa (nepreverjen)

Janša je edini, ki upa povedati resnico, bedaki eni! Mar se je zlagal? Kdor ga obtožuje za neresnico, se naj sam prepriča, jaz ga bom odpeljal in vam končno zamašil ust.a

In reply to by Nesprejemljivo, (nepreverjen)

Kaj pa neresnice (nepreverjen)

holokosta ??

In reply to by hopa (nepreverjen)

Off (nepreverjen)

Kreten zabiti ! Odpelji si ga domov naj ti popestri družinske večere.

In reply to by hopa (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Na genocid je treba ne le opozarjati, ampak tudi zgodovinsko razčistiti, da se zgodovina ne bo spet ponavljala. Kar je povedal, je res. Res je pa tudi, da mačka zamijavka, če ji stopiš na rep.

Zikollino (nepreverjen)

Bosanci so predsednika vlade RSlovenije postavili na mesto, kamor sodi ... v vrste klerofašistov ...

Starejše novice