Foto: Bobo
Z večjo dostopnostjo cepiva bi se lahko prebolela bolezen covid-19 umaknila s seznama »ugodnosti« za prečkanje meja.

»Glede na predstavljene epidemiološke podatke lahko z zmernim optimizmom ugotavljamo, da se je eksponentna rast novookuženih ustavila, kar pa še ne pomeni, da je to čas, ko lahko rečemo, da ukrepi niso več potrebni,« je povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Število hospitaliziranih še naprej narašča

Logarjeva dodaja, da se število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih še vedno povečuje, kar pomeni, da moramo še naprej skrbeti, da ostane naš zdravstveni sistem vzdržen.

Kot poudarja Logarjeva, naj vsak izmed nas naredi vse v svoji moči, da prepreči širjenje virusa. Cepljenje pa je tisto, ki bo omogočilo normalen potek življenja.

Poziva vse, ki so poklicani na cepljenje, da se klicu odzovejo, v primeru dvomov pa naj o tem povprašajo osebne zdravnike. 

Logarjeva o spremembah semaforja ukrepov

Veliko število ukrepov iz oranžne faze se je zdaj premaknilo v rdečo fazo, kar pomeni, da lahko sedaj izvajamo bistveno več aktivnosti, športnih dejavnosti, storitvenih dejavnosti, je glede današnjega odpiranja povedala Logarjeva. 

Strokovna skupina je tudi sklenila, da se odpiranje teras gostinskih lokalov premakne iz rumene faze v oranžno fazo.

»Sami gostinski lokali res ne predstavljajo zelo velikega tveganja in prav zato smo jih na semaforju uvrstili v oranžno fazo,« je pojasnila. Ti ukrepi bodo ostali v tej obliki, če bomo seveda upoštevali ostale ukrepe.

O odpiranju kulturnih ustanov, kot so gledališča in kinodvorane, bo treba po mnenju Logarjeve še razpravljati, saj gre za zaprte prostore, a je dodala, da bo to zagotovo tema nadaljnjih razprav. 

Po uspešnosti cepljenja smo po besedah Logarjeve nad evropskim povprečjem: »Seveda si bi vsi želeli, da bi bil ta odstotek še večji.«

A to ni odvisno le od nas, ampak od dobavljivosti cepiva. Do konca meseca aprila in v maju bo dostopnega bistveno več cepiva, kot ga je bilo v prvih štirih mesecih, odkar izvajamo cepljenje. 

To, da je nekdo prebolel covid, ne bo več »ugodnost« za prečkanje meja

Logarjeva se je dotaknila tudi neenakosti, ki nastajajo, ko se gre za dopuste. Sedaj lahko namreč tisti, ki so covid že preboleli, potujejo z manj omejitvami kot tisti, ki bolezni še niso preboleli.

Logarjeva je povedala, da se bo z večjo dostopnostjo cepiva prebolela bolezen covid-19 najverjetneje umaknila s seznama »ugodnosti« za prečkanje meja. 

Dodaja, da so opazili naraščanje števila nevarnih praks. Nekateri bi radi namreč čimprej okužili, da bi dobili ustrezna potrdila, ki bi jim omogočila lažja potovanja oziroma prehajanje meja.

Poleg tega prihaja do goljufanj na testih, tako da trenutno razmišljajo o tem, da se bo to, da je nekdo prebolel covid, umaknilo iz seznama ugodnosti. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in kaj je tu nevarnega, okužiti se s PREHLADOM ki ima dokazano smrtnost zgolj 0,2%, kar je tako malo da moraš zadeti jackpot v življenju da od tega umreš ??

pohorskisvizec (nepreverjen)

dr. dd,kje si končal med fakulteto? Pa specializacijo...imunolog?

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne rabiš biti doktor imunolog da ugotoviš da če na vsakih 1000 okuženih en človek umre, 999 pa jih preživi brez posledic z minimalnimi simptomi, da to ni "kuga" ampak pičkin drek od NAVADNE GRIPE

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Rival (nepreverjen)

Zdaj bi se radi okužili a do včeraj niso dojeli, da ta virus obstaja.

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

seveda ne obstaja, obstaja samo gripa ki je med nami že od pamtiveka, sedaj pa pač gripe ni in je 0 okužb z gripo ker je gripa kovid hahaha

In reply to by Rival (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ninja še je kr pokjena.

Default (nepreverjen)

Budale

Starejše novice