Ceste v Mariboru bodo ob sneženih razmerah ustrezno očiščene. To zagotavlja izvajalec zimske službe v Mariboru, podjetje Nigrad.

Višje ležeče predele v okolici Maribora je že pobelil prvi sneg. Z jutrišnjim dnem pa se uradno pričenja zimska sezona na slovenskih cestah. Ta traja od 15. novembra do 15. marca in v tem času bodo v stalni pripravljenosti tudi enote zimske službe, ki jo na območju Mestne občine Maribor tudi letos izvaja komunalno podjetje Nigrad, d.d. Od jutri morate imeti tudi vi svoja vozila opremljena z obvezno zimsko opremo.

Nigrada sneg ne bo presenetil

Kot je na današnji tiskovni konferenci uvodoma dejal direktor Nigrada Marko Žula, so na zimsko sezono dobro pripravljeni. Tako so minuli petek opravili suho vajo in pregled vseh plužnih enot, s čimer so zagotovili ustrezno pripravljenost. Za začetek zimske sezone imajo na zalogi še 970 ton soli in skupno 410 kubičnih metrov posipnega peska. Sol in posipni peseg bodo še dobavili, tako bodo imeli na zalogi skupno 1300 ton soli za posipavanje cest. Za ustrezno izvajanje zimske službe bo letos skrbelo 80 plužnih enot in 150 delavcev.

Pri Nigradu občanom sporočajo še, da državne in privatne poti niso v njihovi pristojnosti. Zato je ogorčenje nad njimi zaradi morebitne slabe spluženosti Ptujske ali Tržaške ceste neupravičeno.

Občani naj ne ovirajo pluženja

Pomembno opozorilo so naslovili na vse občane. Te opozarjajo, da naj, v primeru snega, umaknejo parkirana vozila iz ozkih ulic oziroma jih parkirajo samo na eni strani ulice ali ceste. Na ozkih ulicah namreč lahko avtomobili ovirajo ustrezno spluženje cest, saj snežni plug ne more voziti slaloma.

Več kot milijon evrov za zimsko službo

Občina letos za izvajanje del v zimski sezoni namenja 1.100.000 evrov. Po besedah direktorja občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta, je za obdobje november in december 2016 predvidena tudi predobremenitev proračuna za leto 2017 v višini 300.000 evrov. To omogoča, da lahko zimska služba nemoteno izvaja svoje obveznosti, ne glede na to, če proračun še ne bi bil sprejet.

Opremite svoja vozila, globa do 500 evrov

Vojko Bevk iz policije opozarja, da se jutri uradno začenja zimska sezona in da to pomeni, da morajo biti vsa vozila ustrezno opremljena. "Sneg nas je nekoliko presenetil že pretekli teden in pomembno je imeti ustrezno opremljena vozila," je povedal Bevk.

Ledene sveče nevarnost v središču mesta

Pristojni opozarjajo tudi vse lastnike in upravnike stavb, da je potrebno odstraniti vse ledene sveče, ki so nevarne za mimoidoče. Prav tako je potrebno preprečiti zdrs snega na pločnike oziroma cestišče. Problem se pojavlja predvsem v središču mesta, zato pozivajo občane, da če opazijo nevarne ledene sveče naj pokličejo poklicno gasilsko enoto, ki je usposobljena in pristojna za odpravljanje te nevarnosti.

Zimska služba na delu že pretekli vikend

Čeprav se uradno zimska sezona začenja jutri, je zimska služba morala svoje dolžnosti opravljati že minuli vikend. Na višjih predelih cest je namreč zapadlo več kot 25 centimetrov snega, zato je bil vikend za zimsko službo že delovni. V letošnji zimski sezoni bo zimska služba še okrepljena z dvema novima tovornjakama, ki bosta še posebej usposobljena predvsem za višje predele. Trenutno sta še v predelavi, za uporabo pa bosta usposobljena do decembra.

Pluženje in posipavanje cest se v Mariboru pod Nigradom izvaja na več kot 750 kilometrih glavnih in zbirnih, lokalnih in strmih ter javnih in krajevnih cestah. Gre za veliko območje, ki ga dopolnjujejo še pločniki, katerih skupna dolžina je več kot 460 kilometrov.

20 kilogramov soli za občane

Tudi letos lahko občani v času trajanja zimske sezone prevzamejo 20 kilogramov soli za posip ob predložitvi osebnega dokumenta. Prevzem soli je možen na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti, v času njihovih uradnih ur. Nigrad občane poziva, naj s seboj prinesejo ustrezno posodo, saj je sol v razsutem stanju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice