Trgovec uvaja nov zaposlitveni model, s katerim bodo zaposleni za polni delovni čas, povprečno četrtino delavnika pa bodo prosti.

S septembrom pri Hoferju uvajajo nov zaposlitveni model »HOFER (po)polni delovni čas«, ki bo omogočil zaposlitev za polni delovni čas z dogovorjeno krajšo delovno obveznostjo.

Več časa za družino

Zaposleni v prodaji ter logistiki, ki so trenutno večinsko zaposleni za krajši delovni čas (povprečno za 30 ur/teden), se bodo lahko po novem modelu zaposlili za polni delovni čas (40 ur/teden), od tega pa bodo povprečno kar 10 ur tedensko prosti in čas preživeli z družino ali ob drugih prostočasnih aktivnostih. Ob tem jim bodo pripadale vse pravice zaposlitve za polni delovni čas, pripadal jim bo tudi polni regres, ki je v letu 2020 pri Hoferju znašal 1700 evrov.

Pri Hoferju si prizadevajo oblikovati spodbudne pogoje dela in omogočati usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Del tega predstavlja tudi zaposlitveni model za krajši delovni čas, ki zaposlenim omogoča, da lahko več časa preživijo z družino, se ukvarjajo s prostočasnimi aktivnostmi ali opravljajo še katero drugo dopolnilno dejavnost, na primer skrbijo za družinsko kmetijo.

Neobičajno za slovensko okolje

Zaposlitvena oblika za krajši delovni čas v slovenskem okolju ni običajna, posledično pa temu tudi ni prilagojena veljavna pokojninska zakonodaja, predvsem na področju socialnih transferjev. Čeprav zaposleni za npr. 30 ur/teden zaradi Hoferjevih nadpovprečnih plač v pokojninsko blagajno prispevajo več kot mnogo zaposlenih za 40 ur/teden, katerim se pokojninski prispevki obračunavajo od minimalne osnove, njihov staž (nivo pokojninske dobe, končni znesek pokojnine) kljub dodatnemu plačevanju pokojninskega zavarovanja ni izenačen.

Hofer (po)polni delovni čas - zaposlitev za polni čas, četrtino delavnika prosti

S septembrom pri trgovcu pričenjajo testno fazo novega zaposlitvenega modela, ki presega omejitve zaposlitve za krajši delovni čas ter zaposlenim ponuja zaposlitev za polni delovni čas (40 ur/teden), pri čemer bodo v povprečju 10 ur lahko ostali doma.

V prvo fazo, ki se bo predvidoma zaključila konec leta 2020, bodo testno vključeni zaposleni približno četrtine trgovin ter izbranega področja logistike. V tem času bodo ocenjevali vpliv novega modela in odzive zaposlenih ter tako prilagajali procese pilotne faze, ki se pričenja 2021 in v katero se bodo lahko vključili ostali zaposleni s krajšim delovnim časom. Do konca 2021 naj bi bilo v zaposlitveni model »Hofer (po)polni delovni čas« predvidoma vključenih več kot 1200 zaposlenih v prodaji in logistiki, kar predstavlja okoli 75 odstotkov vseh zaposlenih na omenjenih področjih.

Tretja stopnja motivacijskega koncepta

Pomemben dejavnik zadovoljstva z zaposlitvijo predstavljajo tudi različne ugodnosti, ki skrbijo za motivacijo, hkrati pa nagrajujejo pripadnost. Pri Hoferju se bodo v model »Hofer (po)polni delovni čas« vključili tisti, ki bodo pri podjetju aktivno zaposleni vsaj dve leti, kar predstavlja tretjo stopnjo motivacijskega koncepta: 

  • leto: Ob vstopu v podjetje zaposleni avtomatsko prejme zaposlitev za nedoločen čas.
  • leto: Po prvem letu podjetje zaposlenim prične plačevati v drugi pokojninski steber.
  • leto: Po drugem letu lahko zaposleni vstopi v model »HOFER (po)polni delovni čas«.

Nadpovprečno plačilo ostaja Hoferjeva obljuba

Zaposleni v prodaji pri Hoferju že tradicionalno prejemajo panožno nadpovprečno plačilo, januar 2020 pa jim je v povprečju prinesel kar za 18 odstotkov višje plačilo. To je bil najvišji enkratni dvig plačila v zgodovini podjetja. Prodajalci tako za četrtino krajši delavnik vseeno prejemajo plačilo, ki je skoraj za tretjino višje od zakonsko določene minimalne plače za polni delovni čas. Zaposlenim, vključenim v model »Hofer (po)polni delovni čas«, bo pripadal tudi polni regres, ki je v letu 2020 znašal 1700 evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
V Srbiji se da vec (nepreverjen)

zasluziti, ker je manj birokratskih tezav

Gayserbia. Com

Starejše novice