Okrožno sodišče v Murski Soboti je izdalo sklep o začetku stečajnega postopka družbe Escada v Gornji Radgoni. Zaposleni so novico izvedeli tik pred zdajci.

Kot strela z jasnega je včeraj udarila novica, da je gornjeradgonska družba Escada, kjer 141 zaposlenih šiva ženska oblačila pod istoimensko blagovno znamko, pristala v stečaju.

Predlog za uvedbo stečaja je sicer družba uvedla sama, za stečajno upraviteljico pa je bila imenovana Petra Pavličič. 

Šok za delavce in hud udarec za tekstilno industrijo

Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je nad informacijo o stečaju šokirana, saj da gre za nepričakovan razplet dogodkov, o katerem se delavcem ni niti sanjalo.

»Ni bilo problema z izplačili, plače so prihajale. Majsko plačo je 141 zaposlenih dobilo ravno prejšnji teden, res pa da brez obračunanih potnih stroškov,« je dejala sindikalistka za uredništvo.

Zaposleni so v času epidemije delali skrajšani delovni čas, nekaj jih je bilo tudi na čakanju, a drugih izstopajočih problemov ni bilo, sploh v primerjavi z drugimi tekstilnimi podjetji.  

Kot je še poudarila Bobovčeva, je to nov hud udarec za tekstilno industrijo, ki tako ali tako že diha na škrge. Več informacij bo sicer znanih v naslednjih dneh, ko se s stanjem seznani tudi stečajna upraviteljica.

Pod novim lastnikom stanje vse slabše

Edini družbenik Escade je matična družba v Luksemburgu, lastnica nekoč prestižne blagovne znamke za žensko modo pa je bila do konca leta 2019 premožna indijska družina Mittal, ki obvladuje največjega proizvajalca jekla na svetu ArcelorMittal.

Escado je od Mittalovih kupila ameriška investicijska družba Regent, po poročanju tamkajšnjih medijev pa je družba v izredno slabem finančnem stanju, kar se odraža tudi v zapiranju poslovnih prostorov, zmanjševanju zaposlenih in splošni insolventnosti.

Kot so se slikovito izrazili pri Yahoo Finance, kjer omenjajo tudi tovarno v Sloveniji, bo Regent pustil Escado, da izkrvavi do bridkega konca.

Arcont lastnik objekta, direktorica iz Južne Afrike

Lastnik poslovnega objekta Escade z zemljišči, ki se nahaja v industrijski coni Mele v Gornji Radgoni, je sicer od nedavnega Arcont, ki je nepremičnine kupil od Družbe za upravljanje terjatev bank.

Kot direktorica Escade v Sloveniji pa je od lanskega junija zavedena Catharina Britz Alleta, ki ima stalno prebivališče v Južni Afriki. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Grozno prekmurci bodo sedaj se vecji betlarji

Aaaa (nepreverjen)

Petlar si tij bumbar eden.

In reply to by Default (nepreverjen)

Starejše novice