Nova KBM, ki je v 100-odstotni zasebni lasti in je v procesu združevanja z Abanko, še naprej zmanjšuje število zaposlenih. Temu botrujejo tehnološke spremembe v bančništvu, konsolidacija v panogi pa tudi drugi aktualni vidiki.

Trenutno je v Novi KBM in Abanki, ki jo je mariborska banka od države kupila lani in naj bi se z novo lastnico združila do konca tega leta, skupaj približno 2090 zaposlenih. Še dodatnih 161 je v Summit Leasingu, ki je od septembra 2017 prav tako del skupine Nove KBM.

Finance poročajo, da bi lahko število zaposlenih v skupini v naslednjih mesecih zmanjšali za okoli 200.

V Novi KBM za Mariborinfo odgovarjajo, da število zaposlenih zmanjšujejo že desetletje, torej vse od leta 2010. Tako se je v času državnega lastništva število zaposlenih letno znižalo za približno 80, v zadnjih petih letih pa se je število zaposlenih na leto zmanjševalo za približno 100. Sedaj naj bi število odpuščenih naraslo na 200.

»Kjer bo le mogoče, bomo tudi v prihodnje dajali prednost mehkim metodam ali prerazporeditvam. Če to ne bo izvedljivo, si bomo prizadevali zagotoviti pogoje, ki bodo za zaposlene ugodnejši od zakonsko predpisanih, in ponuditi presežnim delavcem ustrezne programe za iskanje nove zaposlitve,« poudarjajo v Novi KBM.

In kaj so glavni razlogi za odpuščanja?

V Novi KBM izpostavljajo, da se je v zadnjih letih način, kako ljudje opravljajo bančne storitve, izrazito spremenil v prid opravljanju rutinskih storitev prek mobilnih aplikacij ali spletnih bank. V zadnjih dveh letih se je število uporabnikov digitalnih storitev povišalo za kar 60 odstotkov, navajajo v Novi KBM.

Sklepamo lahko, da k temu botruje tudi postopek združevanja z Abanko, spremembe v poslovnih modelih, kot tudi nova gospodarska kriza, ki jo je prinesla epidemija koronavirusa.

Podrobnosti o tem, katere kadre bodo odpuščali, ne razkrivajo. So pa za Finance povedali, da bodo zmanjševali število svojih poslovalnic.

Tako je Abanka že s ponedeljkom zaprla pet poslovalnic. In sicer poslovalnice v Zrečah, Rogatcu, Kobaridu, Vojniku in na Miklošičevi ulici v Celju. V Novi KBM bodo poleg tega do konca junija z večjimi združili še pet drugih poslovalnic. Te so že pred koronakrizo »odstopale od minimalnih standardov, ki jih sicer zagotavljamo našim strankam«, so med drugim pojasnili.

Nedavno se je tudi veliko govorili o selitvi Nova KBM v Ljubljano, sedaj pa so v že omenjeni banki za Mariborinfo znova potrdili, da sedež ostaja v Mariboru.

Nova KBM pa ni osamljen primer

Skupina NLB naj bi medtem po neuradnih informacijah časnika Finance v Sloveniji število zaposlenih do konca leta zmanjšali za okoli 300 oziroma za nekaj več kot desetino. V Novi ljubljanski banki pojasnjujejo, da celoten obseg prilagoditve števila zaposlenih na srednji rok ostaja v okvirih, ki predvidevajo njegovo zmanjšanje za okoli 20 odstotkov ali nekaj čez 500.

Skupina je sicer od konca 2014 število zaposlenih že zmanjšala za 13,6 odstotka oziroma 925 zaposlenih, matična NLB pa v enakem obdobju s 3093 na 2659 ali za 434 zaposlenih. Konec marca je bilo v NLB 2646 zaposlenih.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Pricakovano

Goljufija privatnih (nepreverjen)

kapitalistov ki so pokradli drzavni denar

In reply to by Navijac (nepreverjen)

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Nova KBM nadaljuje z odpuščanji, število odpuščenih pa bo letos veliko večje ?
To je bilo za pričakovati, kolikor vem je v upravi sedela Alenčica, banka ni bila ukradena ampak prodana, banke se drži smola še iz Bajukovih časov NSi, verjetno je kaj naveze še z mariborsko škofijo, tudi tam je izginjalo in izginilo marsikaj !!

In reply to by Goljufija privatnih (nepreverjen)

Starejše novice