Potem ko so nadzorniki Slovenskega državnega holdinga danes soglašali s prodajo Abanke Novi KBM, slednji nakupa še ne komentirajo.

»Uprava Nove KBM z zanimanjem spremlja odločitev o prodaji, a bomo pred komentiranjem počakali na prejeto pisno potrditev prodajalca,« so v prvem odzivu zapisali v banki.

Kot so še navedli, je vodstvo Nove KBM vse od prihoda novega lastnika, ameriškega sklada Apollo, s svojim delovanjem dokazalo, da »nas zanima osnovni bančni posel, stabilna dobičkonosnost, učinkovito upravljanje s tveganji, usmerjenost in prilagajanje storitev strankam, boljša kultura in operativna učinkovitost«, poroča STA.

Vrednote podjetja še naprej ostajajo zaupanje, odgovornost, poštenje, odličnost, integriteta, so še zapisali v banki.

Denhof: »Banka se na trgu vedno ozira za novimi priložnostmi«

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof je maja na finančni konferenci v Portorožu med drugim povedal, da se banka na trgu vedno ozira za novimi priložnostmi. Prodajnega postopka za Abanko sicer ni želel komentirati, je pa vendarle priznal, da je proces ‘zelo konkurenčen’ in dodal, ‘naj zmaga najboljši’.

Tako kot njegovi bančni kolegi se je tudi on strinjal, da je bank v Sloveniji preveč: »Zato se bodo manjši igralci združevali in skupaj oblikovali time, ki bodo pripravljali odgovore na izzive, ki prihajajo od zunaj, da bodo ostali konkurenčni.«

Nova KBM v 2018 s 75,5 milijona dobička

Nova KBM je leto 2018 zaključila s 75,5 milijona evrov čistega dobička, kar je za skoraj tretjino boljši dosežek kot leto prej, na ravni skupine pa je ustvarila 72,5 milijona evrov čistega dobička. Bilančna vsota skupine, v kateri so poleg banke še KBM Infond, Summit Leasing Slovenija in družba M-Pay, je konec lanskega leta znašala nekaj manj kot pet milijard evrov, poroča STA.

Banka je bila tako kot Abanka deležna državne pomoči konec leta 2013 in jo je država zato morala prodati. Prodana je bila prva v privatizacijskem nizu, sredi leta 2015 sta njena lastnika postala ameriški investicijski sklad Apollo z 80-odstotnim deležem in Evropska banka za obnovo in razvoj z 20-odstotnim deležem. Zanjo sta skupaj odštela 250 milijonov evrov.

Konkretnejši odziv banke na nakup Abanke je pričakovati predvidoma v četrtek, ko naj bi bila tudi podpisana pogodba o nakupu. Takrat bo razkrita tudi višina kupnine, so danes povedali v Slovenskem državnem holdingu.

Oba interesenta ponujala približno 500 milijonov evrov

Po neuradnih informacijah STA sta oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP, ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Po neuradnih informacijah Financ pa naj bi dosegla nekaj manj kot 90 odstotkov knjigovodske vrednosti delnic oziroma dobrih 500 milijonov evrov. Kupnina je sicer sestavljena iz kupnine za delnico banke in iz premije, ki jo pri prevzemu celotne banke navadno plača kupec.

V OTP, ki je sicer v postopku nakupa SKB banke od francoske Societe Generale, odločitve Slovenskega državnega holdinga o prodaji Abanke Novi KBM zaenkrat ne komentirajo, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice