V Zvezi društev Moja Mura pravijo, da že več let neuspešno opozarjajo na problematiko kompostarne na otoku na Muri v Ceršaku.

Predstavniki Zveze društev so ministrstvu za okolje in prostor posredovali več vprašanj, povezanih s problematiko kompostarne na otoku na Muri v Ceršaku. Pravijo, da se glede na odgovore ministrstvo resnosti stanja ne zaveda. 

»Stanje je akutno in predstavlja grožnjo pitni vodi za naselja ob Muri«

Zveza društev Moja Mura že več let neuspešno opozarja na omenjeno problematiko, zdaj pa pozivajo k takojšnjemu ukrepanju, da se ne zgodi ekološka katastrofa. 

»Vztrajamo, da je delovanje tovrstnega predelovalnega obrata na otoku sredi reke povsem nerazumno in da odložen material ogroža vodovarstvena območja ob Muri.

Zavedati se moramo, da gre za kompostarno, ki sprejme kar tretjino vseh bioloških odpadkov v Sloveniji,« so zapisali.

Na kompostarno opozarjajo tudi upravljalci vodovodnih sistemov 

O problematiki kompostarne sta novembra lani ministrstvo opozorila tudi dva upravljavca vodovodnih sistemov na območjih ob Muri, to sta murskosoboško podjetje Vodovod sistema B in Javno podjetje Prlekija iz Ljutomera.

»V primeru visokega vodostaja in poplavljanja otoka lahko pride do odplavljanja odpadnih snovi iz kompostarne in iz skladišč ob njej v Muro in na vodovarstvena območja.

Kompost lahko pride v podtalno vodo in infiltracijsko območje, ki napaja črpališča pitne vode za okoli 100.000 prebivalcev,« so opozorili.

Proti kompostarni so tudi okoliški krajani, ki so v preteklosti že večkrat izvedli proteste.

Kaj pravi ministrstvo?

ministrstva za okolje in prostor so pred dnevi poslali odgovore, ki pa večinoma kažejo ignoranco oziroma prikrivanje realnega stanja, pravijo v zvezi društev. Na ministrstvu odgovarjajo, da odložen material v Ceršaku naj ne bi bil sporen.

»Kompost iz kompostarne v Ceršaku se uvršča v prvi kakovostni razred. Zavezanec v skladu z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem lahko na lokaciji skladišči kompost tovrstnega razreda, tako da v tem primeru ne gre za nevarne snovi,« tako pravijo na ministrstvu.

Na vprašanje, kakšen scenarij je predviden v primeru poplav, pa odgovarjajo formalistično in vsebinsko nejasno, pravijo v zvezi društev.

»Država ima pripravljene načrte ravnanja v primeru poplav, skladno z zakonom o vodah in zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami,« namreč pojasnjujejo na ministrstvu.

Med predelanimi odpadki naj bi bilo tudi komunalno blato in tiskarski mulji 

Zveza društev po pregledu letnih poročil o predelavi podatkov ob tem razkriva, da je med predelanimi odpadki tudi komunalno blato in tiskarski mulji iz postopka reciklaže papirja.

»Odpadni material je bil deponiran enotno v nasipih na območju gozda in ni ločen po vsebnosti različnih surovin. To pomeni, da po zakonu in uredbi o predelavi odpadkov ne moremo govoriti o kompostu prvega razreda, pač pa o odpadkih, ki ne morejo oziroma ne smejo biti odloženi kjer koli,« poudarjajo v Zvezi društev Moja Mura.

FOTO: Civilna iniciativa proti kompostarni

Zahtevajo zaprtje in umik kompostarne z otoka ter novo lokacijo

V Zvezi društev Moja Mura si prizadevajo za zaščito in ohranitev edinstvene reke Mure, zato vztrajajo in prioritetno zahtevajo:

  • da se kompostarna umakne z otoka na Muri, saj je to po njihovih besedah nujen korak za zavarovanje virov pitne vode,
  • da se nova lokacija za kompostarno išče na območju države (in ne le znotraj občine Šentilj) in
  • da se določijo roki za zaprtje kompostarne, odvoz odloženega materiala in sanacijo otoka. 

V zvezi društev še dodajajo, da lahko kljub izmikanjem in nejasnim odgovorom iz dopisa sklepajo, da se na ministrstvu zavedajo, da je obstoječa lokacija kompostarne Ceršak neprimerna in sporna.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Smrad nesnaga (nepreverjen)

neznosni vonji in plini proti plinarni

VEM (nepreverjen)

Kaj Cirbežanerom karne več uda tiče lta po brigi.

Starejše novice