Slika je simbolična.
Predsednik vlade Robert Golob je predstavil prve predloge za blažitev draginje.

Premier Robert Golob je po napovedih danes predstavil prve predloge za blažitev draginje, ki predstavljajo eno od prednostnih nalog nove vlade na začetku mandata.

Najprej so se lotili vprašanja cen pogonskih goriv, o čemer je v torek razpravljala tudi medresorska delovna skupina.

  • Vlada bo znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah.
  • Nova pravila za oblikovanje cen na bencinskih servisih bodo začela veljati 21. junija
  • S 1. julijem bodo začeli učinkovati tudi nekateri omilitveni ukrepi pri potnih stroških, javnem prometu in v kmetijstvu.

O cenah goriva Golob sicer pravi, da je še preuranjeno govoriti, saj da je vse odvisno od stanja na borzi, bi pa, če bi se takšni ukrepi uvedli že včeraj liter bencina stal približno 1,7 evra in dizel 1,8 evra za liter.

»Trg izven avtocest žal ne deluje. Vsi ponudniki imajo ves čas cene, ki so med seboj skoraj identične. Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza. 

Cena nafte se je v letu in pol iz 70 evrov na tono dvignila na več kot 120 evrov. Maloprodajne cene temu v celoti niso sledile. V istem obdobju smo v Sloveniji imeli različne režime,« je povedal. 

»Znesek, ki si ga nobena država ne more privoščiti«

»Iščemo točko, kjer lahko omilimo prehod iz sedanjega izkrivljenega stanja, v neko novo predvidljivo stanje za potrošnika, gospodarstvo, bankirje ter državni proračun. S takšno rešitvijo se želimo izogniti zahtevkom, ki bi lahko znašali tudi do 800 milijonov evrov za državni proračun. To je znesek, ki si ga nobena država ne more privoščiti.

S to uredbo se pokaže, da zasledujemo cene, ki so primerljive s sosednjimi državami, konkretno s Hrvaško in nižje od zahodne in severne sosede. Za obdobje naslednjih 12 mesecev smo regulirali marže vsem trgovcem. Imeli smo režim, ki je na silo vpeljal regulacijo maloprodajnih cen. Zaradi tega imamo danes milijonske zahtevke po povrnitvi stroškov. Ta režim je popolnoma nevzdržen z vidika realnosti,« je še dejal premier. 

Golob je sicer v ponedeljek ob obisku v Mariboru izrazil prepričanje, da bodo ukrepe za blažitev draginje pripravili do konca meseca, da bo lahko nato sledila njihova izvedba.

Napovedal je, da se bodo ukrepanja najprej lotili pri naftnih derivatih, nato pri elektriki, sledila bo hrana in na koncu še plin.

Po napovedih bodo ukrepali v dveh fazah: Najprej naj bi se z deležniki skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cen za gospodinjstva in podjetja, če to ne bo uspešno, pa naj bi sledila cenovna regulacija.

Še junija bodo predvidoma izdelali ukrepe za naslovitev cen hrane, v prvi polovici julija nato še za elektriko in ogrevanje.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
srbin (nepreverjen)

To mi delaj. Zato sem te volil! Hoćem 200% podražitev!

pohorskisvizec

Hahaha...golobček nas vodi v propad....cene kot severni sosedi, pa ti si nor, spet 30 let nazaj, ko so na slotv gobcali, da je pri sosedih dražje. Aja, kaj pa povprečna plača pri naših severnih sosedih. Pa kje si ti naredil dr. V Buđumburi/Afrika/...preberi si:»Iščemo točko, kjer lahko omilimo prehod iz sedanjega izkrivljenega stanja, v neko novo predvidljivo stanje za potrošnika, gospodarstvo, bankirje ter državni proračun. S takšno rešitvijo se želimo izogniti zahtevkom, ki bi lahko znašali tudi do 800 milijonov evrov za državni proračun. To je znesek, ki si ga nobena država ne more privoščiti.

Nepokorščina (nepreverjen)

Svaka ti cast taubi. Naslednjič bom prišel na Petrol pa bom rocko od bencina spustil pa vse skup vžgal!!
Pa si lahko lepo j.m.
Vi boste nam kradli mi homo vam!!

Starejše novice