V društvu Ekologi brez meja sporočajo, da so bili seznanjeni s pobudo za ustanovitev nove zelene stranke Zelena dežela, ki si je za slogan nadela ime: »Očistimo Slovenijo«.

Kot so zapisali Ekologi brez meja, izrabo imena akcije, ki je leta 2010 prvič združila več kot 270.000 prebivalcev Slovenije, leta 2012 pa rekordnih 289.000 prebivalcev, kar predstavlja 14 odstotkov takratnega prebivalstva, ostro obsojajo.

Stranko, ki se bo imenovala Zelena dežela, s kratico ZaDa, naj bi ustanovili v kratkem na kongresu, pobuda prihaja iz Moravč. Da se jim pridružijo, vabijo vsa naravovarstvena gibanja, iniciative in posamezne okoljske aktiviste. Danes je začela delovati njihova spletna stran, za slogan pa so si izbrali geslo: »Očistimo Slovenijo«.

»Ime prvega tako množičnega prostovoljskega okoljskega projekta v Sloveniji se je v spomin in zgodovino ljudi zapisalo kot sinonim, kaj lahko naredimo vsi, če stopimo skupaj. Projekt je bil izveden povsem prostovoljno, s pomočjo več kot 500 organizatorjev na terenu, ki so opravili tisoče prostovoljnih ur za to, da smo iz narave očistili 20 tisoč ton odpadkov ter vprašanja okolja in odpadkov umestili v vsakodnevna družbena vprašanja,« pojasnjujejo Ekologi brez meja. 

Namen akcije je vedno bil povezati vse v pozitivnem duhu, ne glede na narodnost, politično pripadnost, starost ali izobrazbo: »Gre za moralno dediščino, ki je last vseh, ki so v katerikoli od akcij aktivno prispevali svoj čas, znanje in sredstva. Nihče od vidnih akterjev nove stranke nikoli ni bil del organizacijske ekipe ne na nacionalnem ne na lokalnem nivoju. Za nas ni bilo nikoli sprejemljivo, da si katerikoli posameznik ali skupina ime akcije prisvaja za svoje (politične) projekte in kampanje.«

Društvo Ekologi brez meja še poudarja, da bo še naprej delovalo politično neodvisno s ciljem aktivno prispevati k izboljšanju stanja okolja na področju odpadkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice