Mariborčani so v minulih dneh na svoje domove prejeli informativne izračun o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Pisarne na Grajski 7 so polne jeznih občanov, ki se sprašujejo, zakaj morajo plačati več kot doslej.

Številni Mariborčani, predvsem lastniki stanovanjskih hiš, se v teh dneh sprašujejo, zakaj je nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča višje od prejšnjih let. Informativni izračuni, ki so jih poslali iz Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, po novem temeljijo na podatkih o kvadraturi iz evidenc Geodetske uprave Republike Slovenije. Ta za mnoge stavbe beleži veliko večje kvadrature od prejšnjih evidenc.

Nekateri plačajo tudi dvakrat več

Medtem ko smo govorili z občanom, ki bo za svoje stanovanje in hišo plačal le nekaj evrov višji znesek, se je v uredništvu Mariborinfo oglasil bralec, čigar letošnji izračun je več kot dvakrat višji od tistih iz prejšnjih let.

Prejšnje leto je za stanovanjsko hišo bralec Mariborinfo plačal za dobrih 140 evrov nadomestila za uporabo stavnega zemljišča, po novem izračunu pa bo letos moral poravnati skoraj 320 evrov.

Pisarne Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči na Grajski ulici 7 v teh dneh pokajo po šivih. Vsak dan se med uradnimi urami za pojasnila obrne množica občanov, ki jim ni jasno, zakaj so letošnji izračuni toliko višji. Prejšnji teden je zaradi slabosti starejšega gospoda morala posredovati tudi zdravniška ekipa.

Kaj je razlog za višje plačilo?

Razlog za velika odstopanja od izračunov izpred prejšnjih let pa ni zvišanje nadomestila, ampak zajemanje podatkov o kvadraturi iz evidenc Gursa.

Tako se tej evidenci v izračun za nadomestilo šteje ne le stanovanjska površina, temveč tudi drugi prostori, kot so mansarda, klet, nekaterim tudi balkon in terasa. To prinese pri nekaterih tudi več kot dvakrat večjo kvadraturo in s tem višje nadomestilo.

Za zdaj so na naslove Mariborčanov prispeli le informativni izračuni, za katere je možnost ugovora do 17. aprila. A kljub številnim ugovorom napake v izračunih niso pogoste.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yolbe (nepreverjen)

Če se spomnite kakšno leto nazaj, so nam vrli oblastniki obljubljali, da se stroški nikakor ne bodo povečali....., ampak, le kdo je te naše oblastnike volil?

goostt (nepreverjen)

Luksuz je potrebno plačati, edino pravilno !!

In reply to by Yolbe (nepreverjen)

Arim (nepreverjen)

Kaj klet je luksus....dajte no.

In reply to by goostt (nepreverjen)

Arim (nepreverjen)

Kaj klet je luxsus ...dajte no.

Starejše novice